Een blijvend eerbetoon aan de eerste generatie gastarbeiders

Politieke partijen Denk, GroenLinks en de Partij van de Arbeid pleiten voor de oprichting van een monument ter ere van de eerste generatie gastarbeiders in de stad. Dit monument zou een symbool moeten zijn van het culturele en historische belang van deze groep mensen. Daarnaast willen de partijen onderzoek laten doen naar de mogelijkheid van een museum gewijd aan dit onderwerp.

Een lang gekoesterde wens

Volgens Denk-raadslid Süleyman Koyuncu is er al jaren een verlangen binnen verschillende gemeenschappen in Amsterdam om de gastarbeiders en hun invloed op de stad een permanente, eervolle plek te geven. Een voorbeeld hiervan is Zeki Güngör, die een monument wil oprichten ter ere van zijn vader Ismail, een voormalige gastarbeider. De familie Güngör heeft bij de gemeente een verzoek ingediend voor dit monument. “We willen de gastarbeiders in het zonnetje zetten en Amsterdammers bewust maken van wat veel mensen hebben moeten doorstaan. Er zijn veel voorbeelden van gezinnen die echt verscheurd zijn”, aldus Güngör. De partijen steunen dit idee nu met hun initiatiefvoorstel.

Speciale aandacht voor vrouwen

Als het monument er komt, zullen niet alleen de mannen centraal staan. GroenLinks-lid Yasmine Bentoumya benadrukt dat in de gedeelde geschiedenis vooral mannen centraal staan, maar dat vrouwen ‘juist in allerlei rollen een grote en blijvende impact hebben gemaakt’. Het monument moet daarom ook aandacht schenken aan de vrouwen die als gastarbeider of voor gezinshereniging naar de stad kwamen. Bovendien moet het monument bijdragen aan het onderwijs over deze geschiedenis.

Volgende stappen

De partijen hebben hun voorstel ingediend bij het college, dat op een later moment zal reageren op het initiatief. Als de reactie positief is, wordt het voorstel verder in behandeling genomen. De partijen hopen dat het monument in 2025, tijdens het 750-jarig bestaan van de stad, kan worden onthuld.

Plaats een reactie