Eerste ‘Regenbooghuis’ in de stad biedt veilige haven voor lhbtiq+ gemeenschap

De Stichting Regenbooghuis heeft aangekondigd dat het eerste ‘regenbooghuis’ van de stad zijn deuren zal openen aan de Potgierstraat in Oud-West. Deze ontmoetingsplek, speciaal ontworpen voor de lhbtiq+ gemeenschap, zal naar verwachting volgend jaar operationeel zijn. Het doel is om een veilige en inclusieve omgeving te creëren, met name voor transpersonen, lhbtiq+ personen van kleur en mensen met een beperking.

Een langverwachte overwinning

Nassiri Belaraj, lid van de realisatiegroep, heeft jarenlang gevochten voor de realisatie van deze plek. “Het was een lange en uitdagende reis met veel obstakels, maar we zijn enorm blij met het eindresultaat”, zegt hij. Het pand zal onder andere een huiskamer, keuken en kantoorruimtes bevatten voor organisaties zonder eigen kantoor. Daarnaast zal er een podium zijn voor optredens.

Een plek van verbinding

“Toen ik de locatie aan de Potgierstraat zag, was ik meteen verkocht. Dit is echt een plek waar mensen uit de gemeenschap zich veilig kunnen voelen en de verbinding op kunnen zoeken. Veel mensen voelen zich niet veilig op straat, en eenzaamheid is een reëel probleem. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten en verbinden. De gemeenschap wilde graag een grote keuken, dus die komt er. Eten verbindt immers,” aldus Belaraj.

Samenwerking en ondersteuning

De stichting werkt ook samen met andere organisaties zoals de GGD. “We onderzoeken de mogelijkheid om hier bijvoorbeeld ook een spreekuur te houden voor mensen die zich niet op soa’s durven te laten testen op de reguliere plekken. Ook willen we kijken of we een spreekuur kunnen houden met een advocaat.”

Touria Meliani, wethouder Inclusie en Antidiscriminatiebeleid, benadrukt dat de wens voor een herkenbare ontmoetingsplek al lang leeft in de lhbtiq+-gemeenschap: “Ik ben blij en trots om het emancipatieproces van de lhbtiq+-gemeenschap op deze manier te mogen ondersteunen.”

Financiering en opening

De opening van het pand is mogelijk gemaakt door een subsidie van 200.000 euro van de gemeente. Het huis wordt momenteel verbouwd en zal naar verwachting volgend jaar rond de Pride worden geopend.

Plaats een reactie