Erwin Olaf, gerenommeerde fotograaf, overlijdt op 64-jarige leeftijd

De wereld van de fotografie heeft een groot verlies geleden met het onverwachte overlijden van Erwin Olaf, een vooraanstaande Nederlandse fotograaf, op 64-jarige leeftijd. Olaf, die al enige tijd kampte met een longaandoening, onderging onlangs nog een longtransplantatie.

Een leven gewijd aan fotografie

Olaf, gevestigd in de Rivierenbuurt, was een invloedrijke figuur in de fotografiewereld. Zijn werk werd niet alleen in Nederland, maar ook in internationale musea en galerieën tentoongesteld. Hij was bekend om zijn unieke en gedetailleerde foto’s van de dansers van het Nationale Ballet, waarbij hij typische elementen uit de choreografieën van Hans van Manen uitvergrootte. Daarnaast was Olaf ook bekend om zijn indrukwekkende zelfportretten.

Gulle schenking aan het Rijksmuseum

Vijf jaar geleden schonk Olaf bijna vijfhonderd van zijn werken aan het Rijksmuseum. Deze schenking omvatte 412 foto’s, 7 video’s, en een verzameling tijdschriften en boeken. Deze gulle gift heeft bijgedragen aan de rijke collectie van het museum en heeft ervoor gezorgd dat zijn werk voor toekomstige generaties bewaard blijft.

Onderscheidingen en erkenning

Olaf’s bijdrage aan de kunst en de LHBTIQ+-gemeenschap is niet onopgemerkt gebleven. In maart van dit jaar ontving hij de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap uit handen van de koning. In 2019 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een erkenning voor zijn werk en zijn inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Deze onderscheiding werd hem opgespeld door burgemeester Halsema in het Rijksmuseum.

Erwin Olaf laat een indrukwekkend oeuvre achter en zal herinnerd worden als een van de meest invloedrijke fotografen van zijn generatie.

Plaats een reactie