Exclusieve villa in Amsterdamse Diepenbrockstraat te koop voor 12,5 miljoen euro

De zuidelijke zijde van de Diepenbrockstraat in Amsterdam, grenzend aan het Beatrixpark, is een zeer gewilde locatie. Dit blijkt wel uit de vraagprijs van een van de villa’s uit de jaren vijftig die daar staat. De huidige eigenaren, die vermeld staan in de Quote 500, vragen maar liefst 12,5 miljoen euro voor hun woning.

Van 420.000 euro naar 12,5 miljoen euro

In 1987 werd de villa nog verkocht voor een bedrag dat omgerekend neerkomt op zo’n 420.000 euro. Anno 2023 zou je voor datzelfde bedrag nog geen 17 vierkante meter van de woning kunnen kopen. De villa, met een oppervlakte van 496 vierkante meter, heeft nu namelijk een vraagprijs van 12,5 miljoen euro. Dit komt neer op een prijs van iets meer dan 25.000 euro per vierkante meter, wat zelfs voor de buurt tussen de Stadionweg en het Europaplein aan de hoge kant is. Volgens de Woningwaardekaart van de gemeente Amsterdam ligt de verkoopprijs per vierkante meter in deze omgeving tussen de 9000 en 11.000 euro.

Verbouwd en luxueus

“Vroeger was 5000 of 10.000 euro per vierkante meter al veel”, zegt Erik Rezelman, een expert op het gebied van dure huizen in Amsterdam. Hij is echter niet verbaasd over de hoge vraagprijs. “Deze woning is flink verbouwd en ziet er van binnen prachtig uit. Het beschikt over een filmzaal en een sportzaal.” Bovendien heeft de villa een achtertuin die direct aan het Beatrixpark grenst. “Een fantastische plek”, aldus Rezelman. “Dit huis heeft alles. Het is wel heel groot, voor 500 vierkante meter moet je eigenlijk een groot gezin hebben.”

Beroemde voormalige bewoners

De villa heeft in het verleden nog onderdak geboden aan Wim Duisenberg, PvdA-politicus en de eerste voorzitter van de Europese Centrale Bank. “Zijn vrouw Gretta, die zeer betrokken is bij de Palestijnse zaak, hing vaak de Palestijnse vlag aan het balkon”, herinnert Rezelman zich. Wie de huidige bewoners zijn, wil hij niet prijsgeven, maar hij bevestigt wel dat ze in de Quote 500 staan.

Mogelijke nadelen

Potentiele kopers moeten wel rekening houden met enkele mogelijke nadelen. “Het huidige energielabel van de woning is D”, zegt Rezelman. “Dat is niet best, dan moet je flink stoken. Maar dat kun je natuurlijk duurzamer maken.” Daarnaast heeft de villa al een jaar te koop gestaan voor hetzelfde bedrag, zonder dat het verkocht is. Het is dus mogelijk dat geïnteresseerden de prijs nog wat kunnen onderhandelen.

Plaats een reactie