Extinction Rebellion plant nieuwe blokkade A10 Zuid op Koningsdag

De klimaatactivistische groep Extinction Rebellion (XR) heeft aangekondigd op Koningsdag de A10 Zuid opnieuw te willen blokkeren. Dit zou de vierde poging zijn van de groep om de snelweg te bezetten. XR roept koning Willem-Alexander op om zich uit te spreken tegen de financiering van de fossiele industrie.

De rol van het koningshuis

Volgens XR is Nederland een van de grootste bijdragers aan de wereldwijde klimaat- en ecologische crisis en draagt het koningshuis hier medeverantwoordelijkheid voor. De groep stelt dat als de koning zich uitspreekt tegen de financiering van fossiele brandstoffen, zij hun plannen voor de blokkade zullen heroverwegen.

Politie-inzet op Koningsdag

XR heeft kritiek op de inzet van politie op Koningsdag om ‘dronken overlast’ tegen te gaan. De groep stelt dat er geen ‘overdreven grote politiemacht’ nodig is bij hun geplande blokkade. Volgens hen is een kleine politiemacht voldoende om de weg af te zetten voor een veilige demonstratie en om de demonstranten te beschermen.

Eerdere pogingen tot blokkade

Deze actie zou de vierde poging zijn van XR om de snelweg bij het voormalige hoofdkantoor van de ING te blokkeren. De eerste twee keer slaagde de driehoek (burgemeester, politie en justitie) er niet in om de blokkade te voorkomen, ondanks een verbod op de A10 als demonstratieplek. De derde poging, op 30 maart, mislukte toen de politie de auto’s van de activisten wegsleepte, waardoor het niet veilig genoeg was om de snelweg te betreden.

Onaangekondigde acties

Na de mislukte poging in maart gaf XR aan dat toekomstige acties mogelijk onaangekondigd zouden zijn. Echter, de groep heeft nu aangekondigd opnieuw een poging te doen om de A10 Zuid te blokkeren op Koningsdag om 12.00 uur.

Plaats een reactie