Flora4Life en stadsdeel Noord in gesprek over toekomst vreugdevuur

Flora4Life, de organisatie die jaarlijks het vreugdevuur in Floradorp organiseert tijdens de jaarwisseling, gaat in gesprek met stadsdeel Noord over de mogelijkheid van een volgende editie. De organisatie gaat met optimisme de gesprekken in en ook het stadsdeel staat open voor een nieuw oudejaarsvuur.

Communicatieproblemen in het verleden

Patrick van Bronswijk van Flora4Life herinnert zich de problemen van vorig jaar. Het vreugdevuur werd laat op de avond verboden door de gemeente, maar ging toch door. Burgemeester Femke Halsema was niet te spreken over de organisatie, en de gevoelens waren wederzijds. De organisatie twijfelde of ze het vuur nog wel wilden organiseren. Na een gesprek met de burgemeester en stadsdeelvoorzitter Brahim Abid, bleek dat er sprake was van miscommunicatie en konden de partijen weer samenwerken.

Verantwoordelijkheden tijdens het evenement

“We willen de komende jaarwisseling nog een kans geven. Volgende week gaan we in gesprek met de projectleider van het stadsdeel over een aantal zaken,” zegt Van Bronswijk. Voor Flora4Life is het belangrijk dat duidelijk wordt wie welke verantwoordelijkheid heeft tijdens het evenement. “We letten natuurlijk wel goed op, maar we zijn geen politiemacht en willen dat ook niet worden.”

Stadsdeel Noord bevestigt dat Flora4Life geen politiemacht is en verwijst naar een rapport dat in mei uitkwam over het Floravuur. Het rapport benadrukt het belang van een duidelijke taakverdeling en bijbehorende verantwoordelijkheden. De gemeente is verantwoordelijk voor het opstellen van een plan van aanpak met verschillende scenario’s, terwijl Flora4Life een coördinerende rol heeft tijdens het evenement.

Mogelijke extra maatregelen

Flora4Life heeft geen behoefte aan een groter vuur. De huidige stapel is maximaal tien meter breed en acht meter hoog, maar ze willen het ook niet kleiner zien. Het rapport suggereert dat de stapel eerst tot vier meter hoog kan worden opgebouwd en – afhankelijk van het weer – eventueel hoger.

Van Bronswijk stelt ook voor om waternevelaars, een soort watergordijn, te plaatsen aan de kant van de Buiksloterdijk om een eventuele vonkenregen tegen te gaan. Het is nog onduidelijk welke extra maatregelen het stadsdeel gaat nemen. “We gaan het rapport bekijken en op basis daarvan beslissen welke maatregelen we nemen,” zegt een woordvoerder van het stadsdeel.

Plaats een reactie