Forse daling van hiv-infecties in de stad

In de afgelopen tien jaar is er een aanzienlijke daling van het aantal hiv-infecties in de stad waargenomen. In 2010 werden er nog 300 nieuwe gevallen van hiv-infecties geregistreerd, terwijl dit aantal in het afgelopen jaar is gedaald tot slechts 62. Deze cijfers zijn onlangs gepubliceerd door de GGD.

De rol van PrEP en vroege detectie

Deze opmerkelijke daling is grotendeels te danken aan de introductie van de hiv-preventiepil PrEP en de verbeterde methoden voor het snel opsporen en behandelen van acute hiv-infecties. De hiv-preventiepil PrEP is een medicijn dat, indien correct ingenomen, het risico op het oplopen van hiv aanzienlijk vermindert.

Reacties op de daling

Het Hiv-Transmissie Eliminatie Amsterdam (H-Team), een team van experts van verschillende organisaties waaronder de GGD en het Amsterdam UMC, is verheugd over de daling. Godelieve de Bree, internist-infectioloog in het Amsterdam UMC en projectleider van het H-Team, zegt: “We zijn een heel eind op weg naar nul nieuwe hiv-infecties, een mooie mijlpaal”.

Ook de zorgwethouder Scholtes is tevreden met de nieuwe cijfers, ondanks dat het nulpunt nog niet is bereikt: “Amsterdam zet in op nul nieuwe hiv-infecties in 2026. Deze daling is een hoopvolle indicatie dat die ambitie gehaald kan worden. Maar we zijn er nog niet en omdat we weten dat toegang tot PrEP één van de belangrijke factoren is, blijven wij ons hier hard voor maken.”

De 95-95-95 doelstelling

Dit jaar heeft Amsterdam voor het eerst de UNAIDS-doelstelling, ook wel de 95-95-95 doelstelling, overtroffen. Deze doelstelling houdt in dat 95% van de mensen met hiv weet dat ze hiv hebben, dat van deze groep 95% behandeld wordt met langdurige medicatie en dat bij 95% van deze laatste groep het virus onmeetbaar laag is. Deze mijlpaal toont aan dat de stad op de goede weg is om de hiv-epidemie onder controle te krijgen.

Plaats een reactie