In een periode van iets meer dan twee jaar heeft de gemeente een totaal van 93.188 euro aan dwangsommen moeten betalen. Deze boetes zijn het gevolg van het niet tijdig reageren op verzoeken in het kader van de Wet open overheid (Woo). Dit werd onthuld door burgemeester Halsema in reactie op een vraag van voormalig CDA-raadslid Diederik Boomsma.
Verzoeken en dwangsommen
Van 1 januari 2021 tot half augustus 2022 waren de verzoeken voornamelijk gericht op onderwerpen zoals bestemmingsplannen, erfpacht, de Top 600, demonstraties, de WOPZ en vergunningen. De gemeente moest in deze periode 57.941 euro aan dwangsommen betalen. In de daaropvolgende periode, van half augustus 2022 tot 1 september 2023, betaalde de gemeente nog eens 35.247 euro aan dwangsommen. Deze boetes waren het gevolg van zes Woo-verzoeken over onderwerpen zoals vakantieverhuur, voetbalrellen, Stek Oost, de Ajax-huldiging, raamprostitutie en het oorlogsverleden van het GVB.
Wet open overheid
De Woo, die de Wet openbaarheid bestuur (Wob) heeft vervangen, stelt iedereen in staat om documenten over een bepaald onderwerp openbaar te maken. De gemeente streeft ernaar om alle informatie openbaar te maken, tenzij er privacygevoelige of concurrentiegevoelige gegevens in staan. Er is een termijn van vier weken, met een mogelijke verlenging van twee weken, om op deze verzoeken te reageren.
Rechterlijke tussenkomst
Als de gemeente deze termijn niet haalt, wat regelmatig gebeurt, kan de aanvrager een beroep indienen bij de bestuursrechter. De rechter kan dan een nieuwe beslistermijn instellen en een dwangsom opleggen als deze termijn niet wordt gehaald.
Verbetering in afhandeling
Burgemeester Halsema gaf eerder dit jaar aan dat de afhandeling van de Woo-verzoeken was verbeterd. In november 2022 werd 68 procent van de verzoeken binnen de wettelijke termijn afgehandeld, een stijging ten opzichte van 58 procent een jaar eerder.