Grote brand verwoest loods in Westelijk Havengebied

Een grote brand heeft vanochtend vroeg een loods in het Westelijk Havengebied aan de Ankerweg in de as gelegd. De brandweer is al uren bezig met het bestrijden van de vlammenzee. Hoewel er een grote rookwolk te zien was, was deze rond 9.30 uur verdwenen.

Brandweer massaal opgeroepen

De eerste melding van de brand kwam iets na 5.00 uur binnen. Binnen twintig minuten werd de situatie opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Brandweerlieden van verschillende kazernes in en rond de stad zijn opgeroepen om de brand te bestrijden. Ook zijn er twee ambulances ter plaatse.

Brand bij leverancier van potgrondmengsels

De brand woedt bij een bedrijf dat potgrondmengsels en grondstoffen levert. De brand heeft een grote loods, gevuld met veel materialen, in de greep. “Het is een uitdaging om zo’n brand onder controle te krijgen”, aldus een woordvoerder van de brandweer. De loods, die enkele tientallen meters lang en breed is, zal naar verwachting volledig verloren gaan.

Voorkomen van verdere verspreiding

De brandweer zet alles op alles om te voorkomen dat de brand overslaat naar andere loodsen. Tot nu toe is dat gelukt. “We hebben vertrouwen dat we dit kunnen voorkomen, maar de ontwikkeling van een brand is altijd onvoorspelbaar”, zegt de brandweerwoordvoerder. Er wordt met grote hoeveelheden water geblust, en er zijn ook blusboten ingezet.

Rookontwikkeling en metingen

De rookwolk trok richting het noorden, richting Zaandam. De brandweer heeft metingen verricht om te bepalen of er extra maatregelen nodig waren. Hoewel dit niet het geval bleek te zijn, werd omwonenden die last hadden van de rook geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. Werknemers van nabijgelegen bedrijven konden tijdelijk niet aan het werk vanwege de rookontwikkeling.

GRIP 1 afgekondigd

Rond 8.00 uur werd Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP) 1 afgekondigd. Dit betekent dat leidinggevenden van verschillende hulpdiensten samenwerken. De brandweer bereidde zich voor op verschillende scenario’s, waaronder een mogelijke verandering van de windrichting.

Situatie verbetert

Rond 9.30 uur meldde de brandweer dat de rookontwikkeling sterk was afgenomen en de overlast voor de omgeving beperkt was. De brandweer zal echter nog een groot deel van de dag bezig zijn met nablussen.

Plaats een reactie