Grote brand verwoest potgrondleverancier in Westelijk Havengebied

Een grote brand heeft vandaag een leverancier van potgrondmengsels en grondstoffen in het Westelijk Havengebied getroffen. De brandweer heeft urenlang gewerkt om de vlammen te bestrijden en hoewel de situatie nu onder controle is, zal het blussen nog uren doorgaan.

Brand ontdekt in de vroege ochtend

De brand werd voor het eerst gemeld net na 5.00 uur ’s ochtends. Binnen twintig minuten werd de situatie geëscaleerd van een ‘grote brand’ naar een ‘zeer grote brand’. Brandweerlieden van verschillende kazernes in en rond de stad werden opgeroepen om te helpen bij de bestrijding van de brand. Twee ambulances waren ook ter plaatse.

Uitdagingen bij het blussen

De brand woedde in een grote loods vol met materialen, wat het blussen bemoeilijkte. “Het is een enorme loods vol met spullen, zo’n brand is moeilijk te blussen”, zei een woordvoerder van de brandweer. Ondanks de inspanningen van de brandweer zal de loods, die tientallen meters lang en breed is, verloren gaan door de brand.

De brandweer heeft ook gewerkt om te voorkomen dat de brand zich zou verspreiden naar andere loodsen. “Tot nu toe is dat gelukt. Dat geeft me vertrouwen dat we dit kunnen volhouden, maar je weet nooit hoe een brand zich zal ontwikkelen”, zei de woordvoerder van de brandweer.

Rookwolk en mogelijke gezondheidsrisico’s

In de eerste uren na de brand was er een grote rookwolk zichtbaar, die richting Zaandam trok. De brandweer heeft metingen uitgevoerd om te bepalen of er extra acties nodig waren. Hoewel dit niet nodig bleek, werd mensen die last hadden van de rook geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

Impact op lokale bedrijven en toekomstige vooruitzichten

Werknemers van enkele andere bedrijven aan de Ankerweg konden enige tijd niet werken vanwege de rookontwikkeling. Rond 8.00 uur werd een Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP) 1 afgekondigd, wat betekent dat leidinggevenden van verschillende hulpdiensten samenwerken.

Hoewel de brand nu onder controle is, zal de brandweer nog vele uren nodig hebben om de brand volledig te blussen. De potgrond in de loods is brandbaar materiaal, wat het blussen bemoeilijkt.

Plaats een reactie