Haarlemmerdijk-bewoners nemen verkeersveiligheid in eigen handen

De bewoners van de Haarlemmerdijk in Amsterdam zijn het zat: de gevaarlijke verkeerssituaties bij het oversteken in hun straat. Marjan van Hooff, een van de buurtbewoners, heeft besloten om zelf actie te ondernemen. Ze heeft eigenhandig verkeersborden gemaakt met de boodschap: “Levensmoe? Oversteken tussen 09:00 en 10:00”.

De strijd tegen roekeloze fietsers

De borden zijn een directe reactie op fietsers die de zebrapaden in de straat negeren. “Soms stoppen ze, soms stoppen ze niet”, zegt Marjan. “Het is levensgevaarlijk.” De borden zijn voorzien van een klok, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe laat het is.

Een voorbijganger beaamt de gevaarlijke situatie: “Het is gewoon link. Sommige mensen houden wel rekening met je, maar vooral de fat bikes zijn gevaarlijk”. Hoewel het momenteel rustiger is vanwege de vakantieperiode, is het volgens een andere voorbijganger normaal gesproken bijna onmogelijk om veilig naar de overkant te lopen.

De ‘ongeschreven regel’ van Amsterdam

Een passerende fietser heeft echter een andere kijk op de situatie: “Naar mijn idee is het een ongeschreven regel in Amsterdam dat een voetganger gewoon oversteekt op een zebrapad en een fietser kan dan gewoon achterlangs fietsen.”

Marjan is van mening dat haar zelfgemaakte bordjes effect hebben, maar ze twijfelt of dit de definitieve oplossing is. “Dan zou je hier bordjes aan beide kanten hebben liggen, zodat mensen deze kunnen pakken. Maar dat doen de mensen niet.” Het is duidelijk dat de bewoners van de Haarlemmerdijk nog steeds op zoek zijn naar een manier om de verkeersveiligheid in hun straat te verbeteren.

Plaats een reactie