Handhaving verwijdert foutgeparkeerde fietsen bij Centraal Station

Fietsen die onjuist zijn geparkeerd bij het Centraal Station in Amsterdam worden door handhavingsambtenaren verwijderd. Dit geldt ook voor de vele fietsen die onrechtmatig geparkeerd staan naast de pont. Fietsers werden in de middag al gewaarschuwd met een bon, maar in de avond werden de foutief geparkeerde fietsen definitief weggehaald.

Fietsflat gesloten, nieuwe stallingen onderbenut

Sinds de sluiting van de bekende fietsflat bij het Centraal Station eind januari, zijn fietsers genoodzaakt hun rijwielen in de ondergrondse stallingen bij het station te parkeren. Echter, veel fietsers, vooral Amsterdammers, lijken dit niet als vanzelfsprekend te beschouwen.

Dit werd duidelijk toen er tientallen fietsen verkeerd geparkeerd stonden bij de pont richting Buiksloterweg. Een vrouw, die net op tijd aankwam om haar fiets te redden tijdens de uitdeelronde van de waarschuwingsbonnen, zei: “Ik heb mijn fiets al eens moeten ophalen bij het fietsdepot, dus ik ben erg blij dat hij niet opnieuw is weggehaald”.

Bewust of onbewust fout parkeren?

De vraag rijst of fietsers bewust hun fietsen verkeerd parkeren. De vrouw legde uit: “Ik weet dat het niet mag, maar ik vond de nieuwe fietsenparkeerplaats gisteren erg moeilijk te vinden en ik had haast om mijn trein te halen”.

In april van dit jaar werd bekend dat de bezetting van de ondergrondse fietsenstallingen bij het Centraal Station ‘relatief laag’ was. Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) informeerde de gemeenteraadsleden in een brief: “De huidige bezettingscijfers van de nieuwe stallingen zijn relatief laag (ongeveer 50% in de Stationplein-stalling en ongeveer 35% in de IJboulevard-stalling, op piekmomenten)”.

Deze situatie onderstreept de noodzaak voor betere communicatie en bewegwijzering naar de nieuwe fietsenstallingen, om zo het fout parkeren van fietsen te verminderen en de capaciteit van de nieuwe stallingen beter te benutten.

Plaats een reactie