Hartjesdag: Een kwart eeuw van herleving en viering

De Zeedijk in Amsterdam was vandaag het toneel van een bijzonder feest, Hartjesdag. Deze unieke traditie, waarbij mannen zich als vrouwen verkleden en vice versa, wordt elk jaar op de derde maandag van augustus gevierd. Dit jaar was extra speciaal, aangezien het precies 25 jaar geleden is dat het feest nieuw leven werd ingeblazen.

Een historische traditie

Hartjesdag heeft een rijke geschiedenis die waarschijnlijk teruggaat tot de middeleeuwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het feest door de Duitsers verboden, maar 25 jaar geleden werd de traditie nieuw leven ingeblazen. Ter ere van deze mijlpaal werd er dit jaar een speciale tentoonstelling georganiseerd over de geschiedenis van het feest, dat veel meer is dan alleen een verkleedpartij.

Belangrijker dan ooit

“Dit soort vieringen zijn nu meer dan ooit belangrijk”, zegt Guido Leguit, eigenaar van café ’t Mandje. “We zien een toename van geweld en agressie tegen lhbti’ers en mensen in drag. Ondanks dat het 25 jaar geleden is dat het feest werd herstart, lijkt het belang ervan alleen maar toe te nemen.”

Feestelijke parade en prijzen

Na een gezamenlijke brunch aan lange tafels, paradeerden de deelnemers in hun uitbundige outfits over de Zeedijk. De mooiste kostuums worden beloond met een prijs en het feest gaat door tot in de late uurtjes. “Ik ga straks nog even naar de kroeg”, zegt een van de bezoekers. “Even een pikketanussie halen.”

Terugblik op de voorbereidingen

Eerder deze week kregen we een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen van deze extra feestelijke editie van Hartjesdag. We doken in de geschiedenis van het feest en spraken met deelnemers en organisatoren over de betekenis en het belang van deze unieke traditie.

Plaats een reactie