Havenstraatfestival: Een viering van Oud-Zuid’s laatste ongerepte hoekje

De laatste ongerepte hoek van Oud-Zuid, een gebied dat op de nominatie staat om binnenkort gesloopt te worden, is het toneel van een driedaags festival. Het Havenstraatfestival, dat vandaag van start gaat, lijkt ook meteen de laatste te zijn. De organisatoren, Chrisje Windig en Ralph Hoeboer, hebben de afgelopen weken dag en nacht gewerkt om dit evenement mogelijk te maken. Hun doel? Aantonen dat dit terrein te mooi is om te verdwijnen.

Een festival vol activiteiten

Het festival biedt een scala aan activiteiten. De historische trams van de Museumtramlijn zullen rijden, kinderen kunnen oude wagonstellen beschilderen, er is een vintage-markt en een open podium voor de buurt. Daarnaast zijn er het hele weekend optredens van dj’s en artiesten op de drie podia.

“Het laat de potentie van het terrein zien”, zegt Jos Rees, namens de belangenvereniging van het terrein. “Het is eigenlijk ook een ‘feestterrein’ en als je het dan over het algemeen belang hebt, het moet gewoon voor de Amsterdammers een heel mooi terrein zijn.”

De toekomst van het terrein

De ondernemers, ambachtslieden en kunstenaars op het terrein blijven hopen dat het ‘algemene belang’ een andere vorm zal aannemen dan de 500 woningen die de gemeente er wil bouwen. “Het is een prestigeproject geworden”, aldus Rees. “Allemaal betonnen dozen en lelijke hoogbouw, nee, dat is niet wat het terrein nodig heeft, het is niet wat Amsterdam nodig heeft.”

Hoewel de planning is dat iedereen begin januari zijn of haar loods bezemschoon moet opleveren, is er nog geen projectontwikkelaar aangewezen en is het bestemmingsplan nog niet helemaal rond. “We hopen dat er nog iets gaat gebeuren, wat ons betreft is dit festival ook meer een kennismaking dan een afscheid, maar we gaan er dit weekend eerst een mooi feest van maken”, zegt Windig.

Praktische informatie

Kinderen kunnen gratis naar binnen, volwassen betalen 12,50 euro. Fietsers zullen dit weekend moeten omfietsen via de Amstelveenseweg als ze van en naar de Schinkeleilanden of het Amsterdamse Bos willen.

Plaats een reactie