Herbestemming van historisch VU-gebouw: Duurzaamheid en Gemeenschap

Na zes decennia van trouwe dienst, is het tijd voor het Wis- en Natuurkundegebouw van de Vrije Universiteit (VU) om plaats te maken voor iets nieuws. Dit iconische gebouw, het oudste op de Zuidas, wordt voorbereid op de sloop. Maar in plaats van simpelweg te verdwijnen, zal het gebouw een nieuwe vorm krijgen, met een sterke focus op duurzaamheid en gemeenschapsontwikkeling.

Van Beton tot Cyclotrons: Hergebruik en Veiligheid

Volgens Diederik Leusink van de VU, zal het beton van het gebouw worden hergebruikt, een stap die past bij de universiteit’s streven naar circulariteit. Maar het gebouw herbergt ook iets unieks: cyclotrons. Deze apparaten, die radioactieve deeltjes produceren voor medische behandelingen, zijn opgeslagen in dikke bunkers in het gebouw.

Hoewel twee van deze apparaten zijn verkocht aan het buitenland, is er één te oud en zal worden gesloopt. Stralingsexpert Andy van Driel verzekert dat, ondanks het radioactieve materiaal, de sloop en het hergebruik van de cyclotron en het beton van de bunker veilig zijn. “Het stralingsniveau is vergelijkbaar met een röntgenfoto bij de tandarts of een vliegreis naar Portugal”, legt hij uit.

Van Onderwijsgebouw naar Campusplein: Gemeenschap en Groen

De sloop van het Wis- en Natuurkundegebouw is slechts een deel van een groter plan. De VU is van plan om het gebied te transformeren in een campusplein, een ruimte die niet alleen onderwijs zal huisvesten, maar ook sport en groen. De grond waar het gebouw stond, wordt overgedragen aan de gemeente, die plannen heeft voor de ontwikkeling van onder andere sportvelden.

“Dit hele massieve gebouw zal verdwijnen en op termijn zijn er sportvelden, maar ook een groen hart. Het groene Campusplein, met veel bomen. Ook zal het plein meer ontsloten zijn naar de buurt toe”, zegt Leusink. De voorbereidende werkzaamheden voor deze transformatie worden verwacht om halverwege dit jaar van start te gaan.

Hoewel het Wis- en Natuurkundegebouw misschien verdwijnt, zal zijn erfenis voortleven, niet alleen in het hergebruikte beton en de cyclotrons, maar ook in de nieuwe, duurzame en gemeenschapsgerichte ruimte die in zijn plaats komt.

Plaats een reactie