Herhaalde ontruiming van Russisch handelspand door Mobiele Eenheid

De Mobiele Eenheid (ME) heeft opnieuw het pand van de Russische handelsfederatie aan de Veluwelaan in Zuid ontruimd. Dit is de tweede keer in een maand tijd dat het gebouw wordt ontruimd. De actie begon rond 19.30 uur en er is minstens één kraker gearresteerd.

ME na evenementen

Opvallend is dat de agenten die de ontruiming uitvoerden, eerder op de dag werkzaam waren bij de Canal Parade. Het is niet ongebruikelijk dat de Mobiele Eenheid na evenementen dergelijke taken op zich neemt.

Uitzettingsbevel genegeerd

Een van de krakers had eerder op de dag aangegeven dat het pand al twee weken geleden gekraakt was. Hij gaf aan dat ze een eventueel uitzettingsbevel zouden negeren. “Als er een uitzettingsbevel komt, gaan we dat negeren. Dan moeten ze maar met de Mobiele Eenheid komen en wensen we ze succes”, zei hij.

Openbaar Ministerie

De ontruiming lijkt het gevolg te zijn van een beslissing van het Openbaar Ministerie. Een woordvoerder van het OM heeft echter nog niet bevestigd of er aangifte is gedaan van de kraakactie.

Eerdere ontruiming

Op 15 juli werd het pand ook al ontruimd door de Mobiele Eenheid. Dezelfde krakers beweerden toen al een maand in het pand te zitten. Ze lieten een fotograaf van Het Parool binnen en beweerden dat de deur gewoon open was en dat ze alle sleutels van de deuren hadden gevonden.

Beveiligd pand

Het Russische handelskantoor is sinds de jaren 70 eigendom van Rusland en is zwaar beveiligd met tralies, camera’s en kogelwerend glas. Het pand werd in februari van dit jaar door minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gesloten.

Plaats een reactie