Herinrichting Frederik Hendrikplantsoen voor Singelgrachtgarage

De bouw van de Singelgrachtgarage heeft een directe impact op het Frederik Hendrikplantsoen. De garage, die sinds 2019 in aanbouw is, zal haar in- en uitrit hebben in het zuidelijke deel van het plantsoen. Dit vereist een grondige herinrichting van het gebied, zoals uitgelegd door projectleider Hidde Heijnis.

De Singelgrachtgarage: Een oplossing voor parkeerproblemen

De ondergrondse Singelgrachtgarage zal plaats bieden aan 800 parkeerplaatsen, waarvan ongeveer 80% gereserveerd is voor vergunninghouders. Dit zal leiden tot het verwijderen van straatparkeerplaatsen, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor voetgangers, fietsers en groen. Hoewel de garage enige controverse heeft veroorzaakt, zien sommige bewoners de voordelen ervan in. Een van hen merkte op: “Als het helpt om minder auto’s op straat te hebben, dan is dat een goede zaak.”

Veranderingen in het Frederik Hendrikplantsoen

De herinrichting van het Frederik Hendrikplantsoen is al begonnen. “We zijn bezig met het aanleggen van een nieuwe opstelstrook om de toegang tot de garage te vergemakkelijken,” legt Heijnis uit. “We hebben het asfalt en de tegels verwijderd en zijn nu bezig met het aanleggen van een nieuwe zandbaan voor de rijbaan.”

De werkzaamheden zijn niet zonder uitdagingen. Een fietser merkte op dat de omleidingen verwarrend kunnen zijn: “Ik kom hier bijna elke dag langs en het is niet altijd duidelijk of ik achter de werkzaamheden langs kan fietsen of dat ik over de trambaan moet.”

Verkeersimpact en toekomstige werkzaamheden

Van 25 september tot 15 oktober zal het Frederik Hendrikplantsoen tussen de Frederik Hendrikstraat en de Nassaukade gesloten zijn. Voetgangers en fietsers worden door het plantsoen geleid, terwijl het autoverkeer wordt omgeleid tussen het Haarlemmerplein en de Tweede Hugo de Grootstraat.

Na de huidige werkzaamheden aan de rijbanen, zal het kruispunt worden aangepakt. Deze werkzaamheden zullen tot het einde van het jaar duren. “Tot die tijd is het kruispunt buiten gebruik,” bevestigt Heijnis.

De bouw van de Singelgrachtgarage en de herinrichting van het Frederik Hendrikplantsoen zijn grote projecten die de manier waarop mensen zich door de stad bewegen zullen veranderen. Hoewel er enige verstoring is, is het uiteindelijke doel om de stad leefbaarder en toegankelijker te maken voor iedereen.

Plaats een reactie