Historische Klimaatmars trekt recordaantal demonstranten

De straten van Amsterdam waren gisteren gevuld met een zee van demonstranten, die zich hadden verzameld voor de grootste klimaatmars in de geschiedenis van Nederland. Volgens de Klimaatcrisiscoalitie, de organisatie achter de mars, namen maar liefst 70.000 mensen deel aan de mars, hoewel de politie dit aantal nog niet heeft bevestigd.

Meer dan alleen klimaat

Hoewel de mars voornamelijk gericht was op het aankaarten van de klimaatcrisis, waren er ook demonstranten die aandacht vroegen voor andere dringende kwesties. Zo waren er protesten tegen de wooncrisis, wapenhandel en genderongelijkheid. Een specifiek blok van de mars, het feministische blok, vroeg aandacht voor ‘feministische klimaatrechtvaardigheid’, een term die verwijst naar de onevenredige impact van de klimaatcrisis op vrouwen, meisjes, LHBTIQA+’ers en mensen van kleur.

Om de mars toegankelijk te maken voor iedereen, was er ook een prikkelarm blok zonder harde muziek. Dit blok liep iets achter op de rest van de mars en startte twintig minuten later.

Verkeersmaatregelen

Om de drukte en verkeersoverlast te beperken, werden er extra verkeersmaatregelen getroffen door de gemeente, in samenwerking met de politie, het GVB en de NS. Vanaf 11.30 uur reden er geen trams en bussen meer door het centrumgebied van de mars. Bepaalde tram- en buslijnen werden omgeleid en sommige lijnen werden tijdelijk opgeschort. De NS zorgde voor langere treinen van en naar de stad en probeerde de reizigers zoveel mogelijk te verspreiden over het Centraal Station en Station Zuid.

De mars in actie

De mars, die werd georganiseerd door verschillende organisaties waaronder Oxfam Novib, Greenpeace Nederland en Extinction Rebellion, begon om 12.00 uur op de Dam. De stoet vertrok om 13.00 uur en eindigde om 14.15 uur op het Museumplein. Daar gaven verschillende politici, sprekers en artiesten speeches en optredens om de menigte te inspireren en te informeren.

Deze historische mars markeert een belangrijk moment in de strijd tegen de klimaatcrisis en andere sociale onrechtvaardigheden. Het is een krachtig signaal dat de roep om actie sterker is dan ooit.

Plaats een reactie