Iepenziekte zorgt voor veranderd uitzicht Weesperzijde

De afgelopen jaren is het uitzicht voor bewoners van de Weesperzijde in Amsterdam Oost drastisch veranderd. De iepenziekte heeft ervoor gezorgd dat veel bomen in de straat zijn gestorven, waardoor er harde maatregelen zijn genomen. Onlangs werden er nog zeven iepen gekapt.

Impact op bewoners

Een bewoner van de Weesperzijde vertelt: “Ik vind het heel verdrietig. En behalve dat is het ook heel warm geworden in deze huizen. Het scheelt al gauw een paar graden. Het is nog nooit zo heet geweest, je kunt een stuk van je huis eigenlijk niet meer gebruiken.” Een andere bewoner beaamt dit en zegt dat hij nu de gordijnen dicht moet doen om de hitte enigszins buiten te houden.

Zorgen over verspreiding iepenziekte

De iepenziekte komt veel voor in de stad. Hans Kaljee, bomenexpert bij de gemeente, maakt zich zorgen over de verspreiding van de ziekte. “Dat noem je het domino-effect of het oprol-effect. En dat is een enorme zorg die we hebben in dit soort situaties, waar bomen zo heel dicht bij elkaar staan.”

Nieuwe iepen

Op de plekken waar de iepen zijn gekapt, zullen nieuwe iepen geplant worden die wel bestand zijn tegen de iepenziekte. Zo hoopt men het karakteristieke uitzicht van de Weesperzijde te behouden en de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Plaats een reactie