Intimidatie tijdens Pride: Een schaduw over de feestelijkheden

Terwijl de kleurrijke festiviteiten van de Pride-weken de straten van Amsterdam opfleuren, wordt de vreugde overschaduwd door incidenten van intimidatie en discriminatie. Vernielde regenboogvlaggen, haatleuzen op straat en taxichauffeurs die dragqueens weigeren, zijn enkele van de onaangename gebeurtenissen die de viering van diversiteit en acceptatie verstoren.

De ervaring van Victoria False

Victoria False, een bekende dragqueen, werd na een optreden op de Nieuwmarkt door vier taxichauffeurs geweigerd. “Ik had mijn pet en mijn make-up nog op. Er was geen plek om af te schminken”, herinnert Victoria zich. “Er stonden vier chauffeurs met elkaar te praten, en geen van alle vier wilde me meenemen in hun taxi.”

Victoria is van mening dat dit soort incidenten te vaak voorkomen. “Het is afschuwelijk. Ik had een scène kunnen maken op het podium, de dj was nog bezig. Maar ik wil zo’n geweldige avond en week niet laten verpesten door zoiets.”

Reactie van COC Amsterdam

Margriet Veeger van COC Amsterdam, een organisatie die opkomt voor de belangen van de LGBTQ+ gemeenschap, heeft ondanks de incidenten genoten van de week. “Helaas vinden er ook incidenten plaats, en elk incident is er één te veel.”

Of er aangifte wordt gedaan en wat er met die aangifte uiteindelijk kan worden gedaan, hangt af van de situatie. De politie legt uit dat het na onderzoek aan het Openbaar Ministerie is om te beslissen of er vervolging plaatsvindt. “Er is soms ook geen verdachte, dat maakt het al helemaal lastig.”

Belang van bewustzijn

Victoria deed geen aangifte. “Dat doe ik nooit. Ik vind dat wel heel veel gedoe en wil zo min mogelijk aandacht besteden aan zo’n gebeurtenis.” Ze belde wel naar het 088-nummer van Roze in Blauw, een queer-gespecialiseerde afdeling van de politie. Ook de voorzitter van COC Amsterdam benadrukt hoe belangrijk het is om op een of andere manier van je te laten horen: “Dat laat zien hoe belangrijk bewustzijn is.”

Volgens zowel Victoria als de COC-voorzitter is het verschrikkelijk dat dit soort incidenten nog steeds gebeuren, zelfs tijdens Pride. “Ik denk dat daar een groot deel van de pijn zit. Dat je denkt dat je bij Pride geen schild hoeft te dragen. En dan overkomt het je alsnog. Dat heeft een enorme impact”, vertelt de COC-voorzitter.

Victoria voegt toe: “In deze stad werd vroeger niemand vuile flikker genoemd. En nu, sinds iets van vijftien jaar, is er een ontwikkeling gaande die tegenovergesteld is. En daarom ben ik Amsterdam zo spuug en spuug zat. Ik vraag me af of ik me hier over een paar jaar nog veilig voel.”

De politie benadrukt dat als je iets vervelends meemaakt, je altijd contact op kunt nemen met Roze in Blauw. Ook als je geen aangifte wilt doen, maar gewoon een luisterend oor nodig hebt.

Plaats een reactie