Italiaanse delicatessenzaak Fratellini blijft open

De eigenaren van de Italiaanse delicatessenzaak Fratellini, gelegen aan de Haarlemmerstraat, zijn opgelucht en blij dat hun winkel open mag blijven. De steun die ze hebben ontvangen van zowel buurtbewoners als andere ondernemers heeft hen diep geraakt. “Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen met ons meeleeft,” zegt eigenaar Michael Eman.

Spannende tijden voor Fratellini

De vreugde van Eman en zijn mede-eigenaar Simone Remmers is niet zonder reden. Sinds december vorig jaar hebben ze in onzekerheid geleefd over de toekomst van hun winkel. “We waren bang dat het de verkeerde kant op zou gaan. Het is een enorme opluchting dat we mogen doorgaan, maar het was tot het laatste moment spannend,” vertelt Eman.

De gemeente had eerder geëist dat de winkel haar deuren zou sluiten omdat deze te veel kenmerken van een horecagelegenheid had, wat in strijd was met het bestemmingsplan. Volgens dit plan mocht er alleen detailhandel gevestigd zijn op de locatie. De focaccia’s die in de winkel werden gemaakt, mochten niet ter plekke worden geconsumeerd, maar dat gebeurde wel. Eman en Remmers kregen in augustus twee weken de tijd om met een nieuw plan van aanpak te komen om hun winkel open te houden.

Goedkeuring van het nieuwe plan

Hun plan van aanpak is onlangs goedgekeurd door stadsdeel Centrum, waarmee een einde komt aan de onzekerheid over een mogelijke sluiting. In het nieuwe plan staat onder andere dat Fratellini geen alcohol meer zal verkopen voor directe consumptie, dat er geen tafels en stoelen meer zullen zijn en dat de focaccia’s verpakt moeten worden. Eman ziet deze veranderingen niet als een tegenslag. “We gaan terug naar de oorspronkelijke opzet van de verkoop van onze broodjes als take-away,” zegt hij.

Steun uit de buurt

Volgens Eman zijn niet alleen hij en Remmers blij dat Fratellini open kan blijven, ook de buurtbewoners en andere ondernemers zijn opgelucht. “We krijgen ontzettend veel positieve berichten op onze Instagram en er zijn al meerdere buurtbewoners langs geweest die zeiden dat ze bijna in tranen waren van blijdschap voor ons,” vertelt Eman.

De steun van de buurt tijdens het conflict met het stadsdeel heeft de eigenaren diep geraakt. “We hebben hard gewerkt om een goede relatie met de buurt op te bouwen. Het is geweldig om te zien hoe de buurt met ons meeleeft,” zegt Eman. Ook het stadsdeel heeft laten weten dat de winkel een positieve bijdrage levert aan de buurt.

Verandering van het bestemmingsplan

Eman en Remmers zijn van plan om in gesprek te blijven met het stadsdeel. Ze hopen het bestemmingsplan te kunnen wijzigen zodat er meer ruimte komt voor horeca, een zogenaamde mengformule. “We blijven in gesprek om onze standpunten uit te wisselen. We staan allebei positief tegenover deze dialoog,” zegt Eman.

Plaats een reactie