Jenever: De Oude Drank Beleeft een Nieuwe Jeugd

De traditionele Nederlandse drank, jenever, maakt een opmerkelijke comeback, vooral onder de jongere generatie. Een recente rondgang langs tien authentieke Amsterdamse cafés onthult een opvallende toename in de verkoop van jenever. “In vier uur tijd gaan er wel honderd glaasjes over de toonbank,” zegt een café-eigenaar.

De Nieuwe Generatie Jeneverdrinkers

“Het stereotype beeld van ouderen die aan de bar zitten met een glaasje jenever is niet meer van deze tijd,” zegt Paul Verbunt, eigenaar van Café Slijterij Oosterling in de Utrechtsestraat. Volgens hem zijn het nu vooral jonge mensen die jenever bestellen. Karla Blom, barvrouw bij café Hesp aan de Weesperzijde, bevestigt deze trend. “Jongeren gaan weer een beetje terug naar hoe het vroeger was,” zegt ze.

De jongeren zelf bevestigen dit. “Mijn vrienden en ik klaverjassen altijd met een jenevertje erbij,” zegt een van hen. Een ander voegt toe: “Ik drink jenever met ice-tea, het smaakt dan net als limonade.” Sommigen geloven dat de populariteit van jenever hand in hand gaat met de heropleving van het traditionele bruine café. “Lekker, met een eitje en een kopstootje aan de bar,” zegt een andere jongere.

De Terugkeer van de Jenevercultuur

Verbunt ziet een bredere trend. “Jongeren willen weer de tijd nemen voor iets, genieten van een jenever met een krantje of een goed gesprek.” Op de vraag of de populariteit van jenever te maken kan hebben met de prijs, antwoordt hij: “Als je denkt dat jenever goedkoop is, dan vergis je je. Een goede jenever is niet veel goedkoper dan een whisky. Jonge mensen kiezen gewoon voor een goed en mooi product.”

Blom, die al meer dan twintig jaar bij Hesp werkt, ziet ook een toename in de vraag naar jenever. Ze kwam op het idee om een oude ‘oude jenever’ opnieuw te distilleren. “Dat is nostalgisch en dat vind ik leuk,” zegt Blom. Ze nam contact op met de gepensioneerde jeneverstoker van Hesp, Jan Jedema, die nog een oud recept had. Samen hebben ze nu hun nieuwe, oude jenever gecreëerd. Blom hoopt dat meer cafés waar vroeger gedistilleerd werd, hun oude recepten weer tevoorschijn halen. “Het hoort bij Amsterdam,” zegt ze.

De Toekomst van Jenever

Zal jenever ooit weer zo populair worden als in de jaren ’60 en ’70? Verbunt, Blom en Jedema denken van niet. Volgens Verbunt heeft dit te maken met de mentaliteit van jongeren. “Vroeger werd het gedronken omdat het goedkoop was. Nu niet meer.” Jedema voegt toe dat de grote concurrentie ook een rol speelt. “Er is zoveel om uit te kiezen. Jenever zal een klein aandeel blijven houden. Maar wel een blijvend aandeel,” zegt hij.

Plaats een reactie