Jeugdige moed: Gisela Söhnlein, de studente die Joodse kinderen redde

Als jonge studente in haar vroege twintiger jaren, riskeerde Gisela Söhnlein haar leven om tientallen Joodse kinderen te redden van de Nazi’s. Ze was lid van de Amsterdamse Studentengroep en woonde tegenover het kantoor van de Gestapo in Zuid, waar nu het Gerrit van der Veen College staat. Haar verhaal wordt nu verteld in een nieuwe YouTube-serie, bedoeld om de oorlogsgeschiedenis levend te houden onder jongeren.

Onverschrokken in het gezicht van gevaar

“Ik was nooit bang, daar dacht ik nooit over na. Het moest gewoon gebeuren,” zei Gisela over haar verzetswerk. Haar dochter, Marianne Wieberink, herinnert zich hoe haar moeder zich gedwongen voelde om te handelen. “Elke dag hoorde ze vanuit haar studentenkamer vreselijke geluiden van huilende en schreeuwende mensen, blaffende honden en vrachtwagens die aankwamen en wegreden. Het was heel angstig,” vertelt Marianne.

Overleven en doorgaan

Ondanks haar moedige inspanningen, werd Gisela gevangen genomen door de nazi’s en naar kamp Ravensbrück gestuurd. Ze overleefde het kamp en na de oorlog trouwde ze en kreeg drie dochters. “Ze heeft daarna nooit meer iets gedaan dat zo risicovol was,” zegt Marianne. “Gelukkig hoefde dat niet.”

De kracht van de jeugd

Marianne gelooft dat haar moeder in staat was om het verzetswerk aan te kunnen, juist omdat ze zo jong was. “Ze zag heel goed dat vrouwen die een gezin en een echtgenoot achterlieten, veel kwetsbaarder waren dan zij.”

Oorlogsgeschiedenis levend houden

Merel Udink, redacteur en presentator van het YouTube-kanaal van Andere Tijden, heeft een serie gemaakt over jongeren in oorlogstijd, getiteld ‘Oorlog op locatie’. “We zagen dat steeds meer jongeren minder afweten van de Tweede Wereldoorlog. Toen dachten we: we gaan iets maken wat een jongere wél kan interesseren. In elke aflevering speelt iemand die jongvolwassen was in de oorlog de hoofdrol. Zodat jongeren zich kunnen identificeren met diegene en misschien denken: ‘Dat had mij ook kunnen overkomen’. Vrijheid is namelijk niet vanzelfsprekend. Als je je daar niet van bewust blijft, dan spreek je elkaar niet meer aan op dingen die wel of niet kunnen. Je moet daar alert op blijven,” zegt Udink.

De serie ‘Oorlog op locatie’ is vanaf 18 april te zien op het YouTube kanaal van het geschiedenisprogramma Andere Tijden.

Plaats een reactie