King Faisel: De trotse stem van de queer hiphop

In de kleurrijke weken van de Pride vieringen, brengt AT5/NH Nieuws de serie ‘People of the Pride’ tot leven. Deze serie belicht individuen die zich op hun unieke manier uitspreken voor de queer gemeenschap. In dit hoofdstuk richten we de schijnwerpers op King Faisel, een rapper die zichzelf identificeert als homoseksueel. Een zeldzaamheid in de Nederlandse hiphop-wereld, waar hij vaak te horen kreeg dat mensen niet met hem wilden samenwerken vanwege zijn geaardheid.

De uitdagingen van een homoseksuele rapper

King Faisel’s agenda is tijdens de Pride weken overvol. Hij is al een paar jaar serieus bezig met zijn rapcarrière en het gaat hem goed af. Maar de weg naar succes was niet zonder obstakels, zo deelt hij vanaf het homomonument op de Westermarkt. “Ik heb vaak te horen gekregen dat mensen niet met me wilden samenwerken omdat ik homoseksueel ben. De Nederlandse hiphopwereld heeft nog een lange weg te gaan. Producers gaven aan dat ze het eng vonden om met me te werken, omdat ze dachten dat het publiek er nog niet klaar voor was. Gelukkig is dat nu aan het veranderen.”

Desondanks was er een moment vorig jaar waarop hij twijfelde of hij wel door wilde gaan met rappen. “Ik liep in de Kalverstraat toen jongens met bivakmutsen op me afkwamen, me uitscholden, op me spuugden en probeerden mijn tas te stelen. Ik durfde een tijdje mijn huis niet meer uit. Maar toen dacht ik: Wie zijn zij, met hun zielige leventjes? Dus nee, we gaan gewoon door. Maar het heeft wel even geduurd om mezelf weer bij elkaar te rapen.”

De kracht van muziek

Faisel hoopt dat hij met zijn muziek anderen kan inspireren om zichzelf te zijn. “Ik wil dat als je mijn muziek hoort, dat je jezelf erin kan herkennen”, zegt hij. “Want ik had zelf nooit zo’n rolmodel vroeger. En dat je altijd jezelf moet zijn, ongeacht wat. Aan het einde van de dag leef je voor jezelf. Ik denk dat veel mensen tegenwoordig leven voor de mening van anderen. Maar die andere persoon betaalt je huur niet. Dus zet jezelf op de eerste plaats.”

Plaats een reactie