De Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van acht milieuorganisaties, heeft aangekondigd dat er in mei een klimaatmars zal plaatsvinden op de Zuidas, het financiële hart van Amsterdam. Deze aankondiging volgt op een eerdere mars die in november plaatsvond, waarbij 85.000 klimaatdemonstranten naar het Museumplein trokken.
De urgentie van klimaatverandering
Volgens de organisaties is de urgentie van klimaatverandering niet te ontkennen. “De meest recente klimaatrapporten zijn duidelijk: de klimaatverandering vindt veel sneller plaats dan verwacht”, stellen de organisaties. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar grote vervuilers die winst maken ten koste van de gezondheid en veiligheid van samenlevingen wereldwijd. Ze roepen op tot een overheid die de belangen van mensen boven winst stelt.
Eisen van de organisaties
De Klimaatcrisis Coalitie wil dat bedrijven zich meer richten op mens en milieu. De opbrengsten die hieruit voortkomen, moeten volgens hen worden gebruikt voor een rechtvaardigere wereld. Ze pleiten voor compensatie voor de mensen die het hardst worden getroffen door klimaatverandering, zowel lokaal als internationaal. Daarnaast eisen ze meer inspraak van burgers, werknemers en de overheid in de besluitvorming van bedrijven. Ze willen ook dat de kosten van verduurzaming voornamelijk worden gedragen door de grote vervuilers.
Herhaling van de klimaatmars
Dit is de tweede keer in een jaar dat er een klimaatmars in de stad wordt georganiseerd. De vorige mars, die in november plaatsvond, trok 85.000 klimaatdemonstranten naar het Museumplein. Onder hen was ook de bekende Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg.
Controverses tijdens de vorige mars
De vorige mars was niet zonder controverse. Tijdens het podiumprogramma na de mars werd de microfoon uitgeschakeld van een spreker die een pro-Palestina-leus had geroepen. Later greep een demonstrant de microfoon van Greta Thunberg met de woorden: “Ik kom hier voor een klimaatdemonstratie, geen politiek standpunt!” Deze incidenten zorgden voor verdeeldheid onder de demonstranten. De Klimaatcrisis Coalitie betreurde de ontstane onrust en hoopt op een vreedzamere mars in mei.