KLM-piloten overwegen actie voor betere arbeidsvoorwaarden

De piloten van KLM dreigen in actie te komen als hun werkgever niet snel met betere arbeidsvoorwaarden komt. Dit volgt op soortgelijke acties van hun collega’s op de grond. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de vakbond voor burgerluchtvaartpiloten, benadrukt dat de piloten niet alleen financiële compensatie willen. Ze willen ook een lagere werkdruk en een beter toekomstperspectief, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun werkgever.

Stagnatie in cao-onderhandelingen

De cao-onderhandelingen tussen de vakbond en KLM zitten sinds augustus vast. Daarom heeft de VNV haar leden gevraagd of ze bereid zijn om verdere stappen te nemen. De leden hebben massaal hun ongenoegen geuit over de houding van KLM en zijn bereid om actie te voeren om betere voorwaarden af te dwingen.

Volgens de VNV doet KLM zichzelf tekort als ze niet instemt met de eisen van de piloten. De vakbond wil de luchtvaartmaatschappij graag helpen met het oplossen van het personeelstekort in de cockpit, wat KLM volgens hen ‘honderden miljoenen euro’s aan extra inkomsten zal opleveren’.

Veiligheid en verantwoordelijkheid

De piloten willen dat in de cao wordt vastgelegd dat ze hun werk altijd verantwoord kunnen doen, zelfs als er een groot tekort is aan piloten. Ze willen ook dat KLM zich ondubbelzinnig committeert aan veiligheid als topprioriteit en erkent dat de verkeersvlieger hierin een cruciale rol speelt.

Oplossingen voor het pilotentekort

De vakbond stelt dat het tekort aan piloten gedeeltelijk kan worden opgelost door vliegtuigen niet met twee, maar met één piloot in de cockpit te laten vliegen. Grote vliegtuigbouwers als Airbus en Boeing zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van vliegtuigen die met één piloot in de lucht en één op de grond worden bestuurd. Hoewel dit nog toekomstmuziek is, is de VNV van mening dat deze toekomst ‘niet ver weg meer’ is. De vakbond staat open voor deze ontwikkeling, maar alleen als het veilig kan.

Een volgende stap zou kunnen zijn om vliegtuigen volledig autonoom te laten vliegen. Boeing heeft eerder dit jaar een succesvolle test uitgevoerd met een volledig autonoom passagierstoestel. Hoewel dit toestel momenteel slechts ruimte biedt aan twee passagiers, is het een interessante ontwikkeling voor de toekomst.

Acties lijken effect te hebben

Het lijkt erop dat het dreigen met acties effect heeft. Nadat vakbonden FNV en CNV de onderhandelingen met KLM hadden gestaakt uit onvrede over een gebrek aan voortgang, leek de tijd rijp voor stakingen. Na een overhandigd ultimatum deed de maatschappij alsnog water bij de wijn. De leden mogen nu bepalen of ze dat voldoende vinden. Kleinere bonden zoals De Unie en NVLT zijn echter nog niet akkoord.

Plaats een reactie