Kunstenaar veroordeeld voor seksueel misbruik

De bekende kunstenaar Julian Andeweg is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Naast de gevangenisstraf moet hij ook een meldplicht bij de reclassering naleven, een contactverbod met de slachtoffers respecteren, verplichte therapie volgen en een schadevergoeding van in totaal 3.500 euro betalen aan twee van de slachtoffers.

De val van een toonaangevend kunstenaar

Andeweg, een 36-jarige kunstenaar die voorheen als een vooraanstaand figuur in de kunstwereld werd beschouwd, kwam in 2020 in opspraak na een diepgaand onderzoek van NRC Handelsblad. Het onderzoek onthulde beschuldigingen van minstens twintig mannen en vrouwen die beweerden dat ze gedurende een periode van veertien jaar door Andeweg waren misbruikt, waaronder gevallen van verkrachting en mishandeling.

De uitspraak van de rechtbank

De rechtbank veroordeelde Andeweg voor de aanranding, verkrachting en mishandeling van drie vrouwen. Hij werd echter vrijgesproken van twee andere vermeende verkrachtingen, een aanranding en het seksueel binnendringen van een vrouw onder invloed, vanwege een gebrek aan getuigen. De rechter oordeelde dat Andeweg een ‘ernstige inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van drie vrouwen’ en beschreef hem als ‘een man die zich, onder invloed van verdovende middelen, voornamelijk bekommerde om zijn eigen verlangens en weinig tot geen rekening hield met de grenzen van anderen’.

De aangiftes

In totaal werden er zeven aangiftes gedaan door zes verschillende vrouwen, waaronder zijn ex-vriendin. De aanklachten omvatten drie verkrachtingen, twee aanrandingen, de mishandeling van zijn vriendin en het seksueel binnendringen van een persoon die flink onder invloed was. Andeweg ontkende alle aanklachten, behalve de mishandeling van zijn ex-vriendin, en beweerde dat hij nooit de intentie had gehad om een vrouw te dwingen iets tegen haar wil te doen. Hij kon zich echter weinig van de incidenten herinneren.

De rol van een persoonlijkheidsstoornis

De rechtbank beschouwt Andeweg als verminderd toerekeningsvatbaar, aangezien een GZ-psycholoog heeft vastgesteld dat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en borderline trekken. Bovendien werd vastgesteld dat hij alcohol en cocaïne gebruikte. Naast zijn gevangenisstraf moet Andeweg verplicht in therapie, mag hij gedurende twee jaar geen contact zoeken met de slachtoffers en moet hij twee slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Plaats een reactie