Leerkracht ontslagen na ongeoorloofd schoolreisje naar de Efteling

Een leerkracht van de Professor Dumontschool in Zuidoost is ontslagen na een ongeoorloofd schoolreisje naar de Efteling. De rechter heeft geoordeeld dat het ontslag terecht was. De lerares had de schoolreis naar de Efteling georganiseerd zonder toestemming van de directeur en had vervolgens gelogen over de bestemming van het uitje.

Geen toestemming voor Efteling-reis

De lerares had het plan opgevat om haar klas, bestaande uit vijftien kinderen tussen de 7 en 10 jaar oud, mee te nemen naar de Efteling. De directeur van de school gaf echter geen toestemming voor dit uitje. Hij vond de kosten te hoog en wilde voorkomen dat andere klassen zich benadeeld zouden voelen. Bovendien vond hij een schoolreisje naar de Efteling meer iets voor de hele school, zo verklaarde hij in de rechtbank.

De directeur stelde voor om in plaats daarvan een bezoek te brengen aan de Space Expo in Noordwijk. Dit paste beter bij het thema ‘Ruimte’, waar de klas op dat moment mee bezig was. De directeur regelde twee busjes voor het uitje, maar de lerares besloot toch naar de Efteling te gaan.

Leugens komen aan het licht

De lerares verklaarde in de rechtbank dat een ‘externe kracht’ de extra kosten voor het Efteling-bezoek wilde betalen. Ze wilde de kinderen, die uit kansarme gezinnen komen en speciaal onderwijs volgen, verrassen met een bijzonder uitje. In een interne nieuwsbrief van de school deed ze vervolgens alsof het uitje naar de Space Expo was gegaan en vroeg ze haar leerlingen om te liegen over de werkelijke bestemming.

De leugens kwamen echter aan het licht toen bleek dat er een verkeersboete was uitgeschreven voor te hard rijden op de A2 richting Kaatsheuvel, de locatie van de Efteling. Een paar dagen later bekende de lerares haar leugens aan een HR-medewerker van de school.

Ontsag op staande voet

Ondanks haar verklaring dat ze geen kwade bedoelingen had, werd de lerares drie dagen later op staande voet ontslagen. De rechter oordeelde dat dit terecht was. De lerares had haar zorgplicht geschonden en had de kinderen blootgesteld aan een onverzekerde situatie. Het ontslag is daarmee rechtsgeldig.

Plaats een reactie