Man krijgt taakstraf voor witwassen van 13.270 euro

Een 23-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het witwassen van 13.270 euro. De man, die in januari 2022 in Amsterdam werd gearresteerd, werd ook beschuldigd van het chanteren van een vrouw, maar werd hiervan vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs van zijn betrokkenheid. Desondanks moet hij de vrouw een schadevergoeding betalen ter waarde van het volledige witgewassen bedrag.

Geen verklaring voor de herkomst van het geld

Volgens de rechtbank heeft de man geen verklaring kunnen geven voor de herkomst van het geld dat hij van de vrouw ontving. De vrouw beweerde dat ze het geld aan de verdachte had betaald om te voorkomen dat een seksueel expliciete video van haar online zou worden geplaatst. De rechtbank bevestigde dat er inderdaad geldtransacties van haar rekening naar die van de man waren gemaakt. In totaal werden er 28 overboekingen gedaan, variërend van 56 euro tot 1.000 euro, met een totaalbedrag van 13.270 euro.

Vrijgesproken van chantage

Ondanks de overboekingen, oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs was dat de man betrokken was bij de vermeende chantage. Ook kon niet worden vastgesteld dat hij wist dat het geld afkomstig was van chantage. Daarom werd hij voor dit feit vrijgesproken.

Geld doorgesluisd naar online gokkantoren

De man zou het geld dat hij van de vrouw ontving, hebben doorgesluisd naar online gokkantoren, waar hij zelf ook een account had, naar een andere persoon en deels contant hebben opgenomen. De rechtbank stelde vast dat de man in de periode van de overboekingen contact had met de online gokkantoren, daar een account had aangemaakt en daar ook had gegokt.

Verdachte veroordeeld voor witwassen

De rechtbank vond de verklaring van de man over de herkomst van het geld ongeloofwaardig en niet verifieerbaar, omdat hij weigerde te onthullen wie de ‘goede vriend’ was aan wie hij het geld zou hebben doorgesluisd. Daarom werd hij veroordeeld voor witwassen. De rechtbank oordeelde dat hij geld had verworven en in bezit had gehad waarvan hij moest vermoeden dat het door een misdrijf was verkregen.

Consequenties bij niet nakomen van straf

Als de man zijn taakstraf van 120 uur niet uitvoert, zal hij een gevangenisstraf van zestig dagen krijgen. Als hij de schadevergoeding van 13.270 euro niet betaalt, kan hij voor 101 dagen worden gegijzeld en moet hij alsnog betalen.

Plaats een reactie