Manodj B., een 43-jarige man uit Horinees, heeft besloten om zijn veroordeling voor het doodsteken van Sumanta Bansi aan te vechten bij de Hoge Raad. Dit nieuws werd bevestigd door zijn advocaat, Theo Hiddema. Manodj B. werd vorige week in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor de moord op Bansi, een vrouw waarmee hij een geheime relatie had en die zwanger was van zijn kind.
De gebeurtenissen van 18 februari 2018
Op 18 februari 2018 kregen Manodj B. en Sumanta Bansi ruzie. Volgens Manodj B. ging de ruzie over geld dat Bansi van hem zou hebben gestolen. De gebeurtenissen die volgden zijn echter onderwerp van discussie. Manodj B. beweert dat Bansi een mes trok en daarmee naar hem zwaaide. Tijdens een worsteling wist hij het mes te bemachtigen en stak hij haar neer, naar eigen zeggen uit zelfverdediging.
Deze versie van de gebeurtenissen werd echter niet geloofd door het Openbaar Ministerie en de voorzitter van het gerechtshof in Amsterdam. De voorzitter noemde de verklaring van Manodj B. ongeloofwaardig, gezien de meerdere steekwonden die Bansi had en het feit dat Manodj B. eerder had gelogen in zijn verklaringen. Hierdoor werd hij in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar cel voor doodslag.
Twijfels over de veroordeling
Direct na de uitspraak uitte advocaat Theo Hiddema zijn twijfels over het vonnis. Hij heeft de zaak besproken met Manodj B. en zijn cassatie-specialist Gerard Spong, en ze hebben besloten om de zaak aan te vechten bij de Hoge Raad. De Hoge Raad zal niet opnieuw naar de inhoud van de zaak kijken, maar zal beoordelen of het recht correct is toegepast.
Hiddema ziet mogelijkheden in deze aanpak. Volgens het hof is er voldoende technisch bewijs dat er geen sprake kan zijn van een worsteling waarbij Manodj B. uit zelfverdediging heeft gestoken. Hiddema betwijfelt echter of er wel correct naar dit technisch bewijs is gekeken.
Reactie van de familie van Sumanta Bansi
De familie van Sumanta Bansi is geschokt door het nieuws dat Manodj B. in cassatie gaat. Ze waren al teleurgesteld dat hij niet voor moord werd veroordeeld en vonden de straf te laag. Ze hoopten na vijf jaar eindelijk rust te vinden na de dood van Sumanta. “Dit is vreselijk voor de familie”, reageert hun advocaat Maartje Schaap. “Nu is de zaak nog niet definitief en kunnen zij nog niet verder.” Het is nog niet bekend wanneer de zaak bij de Hoge Raad zal worden behandeld.