Mathew Kimeli en Agnes Keino triomferen in Dam tot Damloop

In een spannende race hebben de Keniaanse atleten Mathew Kimeli en Agnes Keino de 37e editie van de Dam tot Damloop gewonnen. Kimeli finishte na 45 minuten en 18 seconden, terwijl Keino de finishlijn passeerde na 52 minuten en 20 seconden.

Veranderingen in de race

De start van de Damloop was dit jaar 200 meter verplaatst op de Prins Hendrikkade richting de IJtunnel. Deze verandering had een onmiddellijke impact op de race, met de kopgroep van de vrouwen die al in de tunnel uiteenviel. Onder hen waren de favorieten Almaz Ayana en Diane van Es. Bij de mannen kon Richard Douma de kopgroep tot ongeveer vijf kilometer bijhouden, maar moest daarna snel lossen.

Strijd om de overwinning

Van Es, die werd gezien als kanshebber voor de Nederlandse titel, liep na tien kilometer bij de kopgroep geleid door Ayana. Echter, ook zij moest voortijdig een stapje terugnemen. De mannen, die een tussentijd van 28.28 op de tien kilometer noteerden, kropen steeds dichterbij. De mannengroep viel volledig uit elkaar, waarna Mathew Kimeli en Vincent Kibet de leiding namen. Het werd steeds duidelijker dat de Kenianen zouden strijden om de winst.

Finale van de race

In de slotfase van de race wist Kimeli zijn concurrent Kibet achter zich te laten en kwam hij als snelste over de streep. Bij de vrouwen was het Keino die verrassend won, terwijl Ayana voor de finish moest lossen.

Snelste Nederlanders

De snelste Nederlandse atleet was Khalid Choukoud. De Hagenees finishte na 46 minuten en 46 seconden. Choukoud was zeer emotioneel na zijn finish, vanwege de aardbeving in Marokko. Diane van Es was de snelste Nederlandse vrouw in de race.

Plaats een reactie