Mink K. veroordeeld voor cocaïnesmokkel en opzetten drugslab

De rechtbank in Rotterdam heeft Mink K. veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van 400 kilo cocaïne en het opzetten van een cocaïnelaboratorium. K. is al sinds de jaren ’90 een bekende naam in de onderwereld en werd eerder veroordeeld voor wapen- en drugshandel.

Arrestatie in Libanon

Mink K. woonde de laatste jaren in Libanon, waar hij een celstraf uitzat voor het vervoeren van drugs. In 2016 kwam hij vrij, maar werd in april 2020 opnieuw aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Het Openbaar Ministerie kwam K. op het spoor dankzij gekraakte PGP-berichten, die voorheen als onkraakbaar werden beschouwd door criminelen.

Bewijs in chatgesprekken

In de chatgesprekken werd gesproken over blokken cocaïne, betalingen, locaties en benodigd personeel voor het maken van cocaïne. Ook zijn er aanbetalingen en aankopen in terug te vinden die volgens de rechter aantonen dat K. een leidende rol had bij het opzetten van een drugslab. Daarnaast wordt K. medeverantwoordelijk gehouden voor het transporteren van 400 kilo cocaïne, die in 2020 tussen een stapel bananen in een Duitse supermarkt werd gevonden.

Substantiële gevangenisstraf

De rechter noemt de opgelegde straf van zes jaar cel “substantieel” en benadrukt dat hiermee de norm duidelijk wordt bevestigd en anderen worden weerhouden om dezelfde misdrijven te plegen. De rechtbank stelt dat de straf zodanig moet zijn dat K. in elk geval niet opnieuw overgaat tot invoer van harddrugs of andere grootschalige vormen van drugscriminaliteit.

Plaats een reactie