Monsterverbond presenteert petitie tegen erotisch centrum

Een coalitie van bewonersverenigingen, ondernemers en het ROC, bekend als het ‘monsterverbond’, heeft een petitie met meer dan 22.000 handtekeningen tegen de bouw van een erotisch centrum in Amsterdam aan burgemeester Femke Halsema overhandigd. De groep is sterk gekant tegen de voorgestelde locaties bij de RAI of de NDSM-werf en heeft een alternatief ‘Plan B’ voorgesteld.

Focus op problemen op de Wallen

In plaats van de bouw van het erotisch centrum aan de noord- of zuidkant van de stad, pleit het monsterverbond voor een aanpak van de problemen op de Wallen. De groep wijst op een breed scala aan problemen, variërend van vervuiling tot straatcriminaliteit. Hun advies is om het gebied te benaderen alsof het een groot festival is, door effectief crowdmanagement toe te passen.

Reactie van burgemeester Halsema

Burgemeester Halsema heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met leden van het monsterverbond. Na ontvangst van de petitie sprak ze de leden toe. Ze erkende dat veel van de argumenten haar bekend waren en benadrukte dat het stadsbestuur probeert een oplossing te vinden voor de complexe problemen op de Wallen. Ze wees erop dat de Wallen momenteel gedomineerd worden door een groep toeristen, maar dat de sekswerkers daar niet de schuld van zijn of daarvoor verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

Volgende stappen

Het stadsbestuur zal in oktober een voorstel presenteren over de definitieve locatie van het erotisch centrum. Daarna moet de gemeenteraad hierover nog een besluit nemen. Ondanks de sterke oppositie van het monsterverbond, benadrukte Halsema dat de komst van het centrum nog niet vaststaat. Ze stelde dat er twee mogelijke uitkomsten zijn: er wordt een locatie geselecteerd of niet.

Protestactie

De protestactie van het monsterverbond begon eind juni. Sindsdien zijn er duizenden posters verspreid met boodschappen als ‘Laat de rosse buurt niet verknallen’.

Plaats een reactie