Na jaren van voorbereiding en bouw, is het Nationaal Holocaustmuseum vandaag officieel geopend. Koning Willem-Alexander had de eer om de deuren van dit belangrijke historische monument te openen. De ceremonie, die plaatsvond tussen 11.45 en 13.10 uur, trok veel aandacht, zowel lokaal als internationaal.
Een uniek museum op een historische locatie
Het museum is gevestigd aan de Plantage Middenlaan, een locatie met een beladen geschiedenis. Vanaf deze plek werden tienduizenden Joden gedeporteerd naar concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd werden er ook honderden kinderen gered. Het is het enige Holocaustmuseum ter wereld dat daadwerkelijk op een locatie staat waar de Holocaust heeft plaatsgevonden.
Internationale belangstelling
De opening van het museum trok veel internationale aandacht. Onder de aanwezigen was de Israëlische president Herzog. Volgens het Joods Cultureel Kwartier vertegenwoordigt Herzog de vele Nederlandse Holocaustoverlevenden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël emigreerden. Hij staat ook symbool voor de Israëlische collega-instellingen van het Nationaal Holocaustmuseum.
Protesten en veiligheidsmaatregelen
De aanwezigheid van president Herzog was echter niet zonder controverse. Vanwege de recente conflicten in Gaza, hebben verschillende organisaties protestacties aangekondigd. Onder hen was de Joodse organisatie Erev Rav, die een protest organiseerde op het Waterlooplein tijdens de openingsceremonie. Ondanks deze protesten, verzekerde een woordvoerder van burgemeester Halsema dat er passende veiligheidsmaatregelen waren genomen voor de opening.
Documentaire over de totstandkoming
De totstandkoming van het Nationaal Holocaustmuseum is gedurende een jaar gevolgd door AT5, die hier een documentaire over heeft gemaakt. Deze documentaire biedt een uniek inzicht in de bouw en de betekenis van dit belangrijke museum en werd uitgezonden op de avond van de opening.