OM onderzoekt beweringen van onterechte waarschuwingen na Schiphol-protest

Van de 176 klimaatactivisten die een waarschuwing ontvingen van het Openbaar Ministerie (OM) na een protestactie op Schiphol, beweren er drie dat ze niet eens in de buurt van de luchthaven waren. Het OM heeft aangegeven deze beweringen grondig te onderzoeken en als ze waar blijken te zijn, dit als ‘betreurenswaardig’ te beschouwen.

Waarschuwingen na Schiphol-protest

Eerder deze maand besloot het OM om de 176 geïdentificeerde activisten van het grootschalige Schiphol-protest een waarschuwingsbrief te sturen. In deze brief werd aangegeven dat hoewel er geen strafvervolging zou plaatsvinden, hun acties wel strafbaar waren. De reden voor deze beslissing was dat justitie begrip had voor het feit dat de demonstranten mogelijk niet op de hoogte waren van de risico’s van hun acties. Echter, bij een volgende strafrechtelijke overtreding tijdens een demonstratie, zou er geen waarschuwing meer volgen.

Onjuiste identificatie?

Volgens drie van de ontvangers van de waarschuwingsbrief, waren zij echter niet aanwezig op Schiphol tijdens het protest. Een van hen, bestuurskundige en publicist Kirsten Verdel, beweert op Twitter dat ze op de dag van de demonstratie bij een binnenspeeltuin en een bruiloft was.

Het OM heeft gereageerd op deze beweringen door te stellen dat de waarschuwingsbrieven zijn verstuurd op basis van de gegevens die door de Koninklijke Marechaussee zijn aangeleverd. Het OM heeft de marechaussee nu opgedragen om de situatie grondig te onderzoeken. Als blijkt dat sommige mensen inderdaad niet aanwezig waren, zal het OM excuses aanbieden en alle geregistreerde gegevens vernietigen.

Protest tegen privévluchten

Op 5 november vorig jaar klommen honderden klimaatactivisten, waaronder leden van Greenpeace en Extinction Rebellion, over een hek op Schiphol om te protesteren tegen privévluchten. De activisten eisten een verbod op deze vluchten, die volgens hen de meest vervuilende zijn. De politie en de marechaussee moesten ingrijpen om alle demonstranten van het terrein te verwijderen, wat tot in de avond duurde. Er werden ongeveer vierhonderd arrestaties verricht, waarvan vijf verdachten die zich hadden vastgeketend aan de jets zich moeten verantwoorden bij de politierechter.

Plaats een reactie