Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek naar antisemitische liederen die door meer dan honderdvijftig AZ-supporters in mei werden gezongen, geseponeerd. Hoewel er geen twijfel bestaat dat er die avond in de Amsterdamse metro discriminerende teksten werden gezongen, kon de politie niet vaststellen wie precies verantwoordelijk waren voor deze uitingen.
Onvoldoende bewijs voor vervolging
Volgens het OM is er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om iemand te vervolgen voor groepsbelediging. “Het strafrecht is in principe gericht op het individu, het is daarom van belang om per verdachte vast te kunnen stellen wat zijn of haar rol is geweest bij het plegen van een strafbaar feit”, aldus het Openbaar Ministerie.
Op de bewuste avond, 6 mei, kort na de dodenherdenking en bevrijdingsdag, reisde een groep fans van de Alkmaarse voetbalclub naar de Johan Cruijff Arena in Amsterdam voor een wedstrijd tegen Ajax. De groep zou meerdere keren antisemitische spreekkoren hebben gezongen in de metro’s en op station Strandvliet.
Arrestaties en mogelijke vernielingen
Die avond werden 154 mensen gearresteerd. Bij deze arrestaties zouden agenten zijn beledigd, bedreigd en mishandeld. Elf van de gearresteerde personen zouden mogelijk ook vernielingen hebben gepleegd. In deze zaken moet nog een beslissing worden genomen.
Hoewel het OM het onderzoek naar de antisemitische liederen heeft geseponeerd, benadrukt het dat wat er in de metro is gebeurd en gezongen wel degelijk strafbaar is. “Dit gedrag moeten we als samenleving niet tolereren. Antisemitische liederen horen niet thuis in de maatschappij, dus ook niet bij voetbal.”
Reactie van AZ
De Alkmaarse voetbalclub reageerde destijds al op hun website op de arrestaties: “AZ verwerpt en veroordeelt dat een klein deel van de aanhang zaterdagavond onderweg naar het stadion kwetsende spreekkoren heeft geuit. De club keurt opruiend gedrag en discriminatie in welke vorm dan ook ten strengste af en neemt nadrukkelijk afstand van degenen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt.”
Voor de elf personen die naast voor groepsbelediging die avond zijn opgepakt voor vernieling, bedreiging en mishandeling van agenten moet nog een beslissing vallen. “Afhankelijk van de verdenking en hun strafblad krijgen ze een boete of moeten ze voor de rechter verschijnen”, licht een OM-woordvoerder toe.