In het afgelopen jaar heeft de gemeente een bedrag van 75,9 miljoen euro onrechtmatig uitgegeven. Dit betekent dat deze uitgaven niet voldeden aan de Europese aanbestedingsregels. Ondanks pogingen om deze onrechtmatigheden te verminderen, is er nog steeds sprake van een aanzienlijk probleem, zo meldt wethouder van Financiën, Hester van Buren (PvdA).
Belofte van verbetering blijft uit
Van Buren had vorig jaar al beterschap beloofd toen bleek dat er in 2022 voor 44 miljoen euro onrechtmatig was uitgegeven. Hoewel er eind 2023 optimisme was over de voortgang, blijkt dit beeld niet te kloppen.
Europese aanbestedingsregels
De Europese aanbestedingsregels zijn van toepassing op alle overheidsuitgaven boven de 200.000 euro. Deze regels zijn ontworpen om ondernemers een eerlijke kans te geven om een overheidsopdracht te winnen en om overheden te verplichten integer te handelen bij het uitgeven van geld. In het afgelopen jaar zijn deze regels op verschillende manieren overtreden, bijvoorbeeld door inkopen die ten onrechte niet zijn aanbesteed of omdat ze meer geld kosten dan in het contract is vastgelegd.
Complexiteit en onbekendheid
Volgens Van Buren zijn er verschillende redenen voor de onrechtmatige uitgaven. Capaciteitsproblemen en de complexiteit van de opdrachten spelen een rol, evenals juridische procedures die sommige opdrachten vertragen. Daarnaast zijn er contracten zonder einddatum afgesloten, wat onduidelijkheid schept over het opnieuw aanbesteden van de opdrachten. Ook onbekendheid met de inkoopregels leidt tot overtredingen, aldus Van Buren.
Verbetermaatregelen en toekomstplannen
Er zijn vorig jaar verbetermaatregelen ingezet, maar deze hebben nog niet het gewenste effect gehad. Volgens Van Buren is er nog veel te winnen door het naleven van het ingevoerde beleid. De wethouder belooft dat er volgend jaar strenger zal worden gecontroleerd en gestuurd.