Recente onthullingen hebben aan het licht gebracht dat er bij theaterhuis Likeminds in Noord jarenlang sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag door directeur Jarrod Francisco. Deze onthullingen hebben geleid tot het vertrek van verschillende theatermakers. Bovendien zijn er ernstige tekortkomingen geconstateerd in de financiële verslaglegging van de organisatie.
De beschuldigingen
Deze onthullingen zijn het resultaat van een uitgebreid onderzoek door NRC, waarbij 25 mensen zijn geïnterviewd, waaronder 16 huidige en voormalige medewerkers van Likeminds. De aanleiding voor het onderzoek was een klacht van een voormalig artistiek leider over het gedrag van Francisco.
Volgens het onderzoek van Bureau Bezemer & Schubad, dat in mei een inventarisatieonderzoek deed naar de sociale veiligheid bij Likeminds, was er sprake van verbale agressie, intense en directe communicatie, homofobe opmerkingen, ongewenste seksueel getinte grappen en liefdesrelaties die zorgden voor onduidelijkheid in de verhoudingen. Er werd ook gesproken over misbruik van positie en voortrekken, wat leidde tot gevoelens van achterstelling.
Relaties op de werkvloer
Voormalige medewerkers onthulden dat Francisco minstens twee langdurige relaties had met collega’s, wat voor onrust zorgde bij andere medewerkers. Een voormalig medewerker vertelde: “Zodra je ontdekt dat Jarrod een relatie heeft met een collega, begrijp je ineens waarom die persoon bepaalde voordelen krijgt, zoals een hoger productie- en reisbudget, etentjes en een werkverblijf in het buitenland.” Twee andere voormalige medewerkers bevestigden dit.
Andere vrouwen die bij Likeminds hebben gewerkt, vertelden dat Francisco elke professionele relatie seksualiseerde. Een voormalig medewerker zei: “Hij flirtte met me en gaf me een tik op mijn billen.” Een andere voormalige medewerker zei dat hij “altijd op zoek was naar seks”.
Financiële onregelmatigheden
Naast het grensoverschrijdende gedrag zijn er ook ernstige financiële onregelmatigheden aan het licht gekomen. Likeminds ontvangt jaarlijks 1,4 miljoen euro subsidie, waarvan bijna 440.000 euro van de gemeente Amsterdam. Het eigen vermogen van de stichting is gestegen van bijna 185.000 euro in 2017 naar meer dan 713.000 euro eind 2022. In februari van dit jaar ontving Likeminds bovendien een bedrag van 700.000 euro van de Vriendenloterij.
Er zijn echter aanwijzingen dat er met de jaarcijfers is geknoeid en dat de cao niet wordt nageleefd. Voormalige medewerkers zouden zwaar onderbetaald zijn, terwijl er geen gebrek was aan geld en de directeur een aanzienlijk salaris ontving.
Francisco heeft niet gereageerd op de beschuldigingen. Het volledige artikel is te lezen in de NRC.