Ontploffende lachgastanks: Afvalverwerker biedt cash voor inlevering

De strijd tegen ontploffende lachgastanks

De Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft een nieuwe strategie bedacht om de toenemende problemen met ontploffende lachgastanks aan te pakken. Vanaf nu biedt het bedrijf een inleverpremie van 10 euro per fles aan. Het doel is om het aantal ontploffingen en de daaruit voortvloeiende schade te verminderen.

Sinds lachgas vanaf 1 januari dit jaar officieel verboden is, is er geen statiegeld meer op de gastanks. Dit heeft ertoe geleid dat de flessen steeds vaker in de vuilnisbak belanden en uiteindelijk in de verbrandingsovens terechtkomen. De hoge temperaturen in de ovens veroorzaken een te grote druk in de tanks, wat leidt tot ontploffingen.

Gevaar en schade door ontploffingen

Deze ontploffingen vormen niet alleen een gevaar voor de medewerkers, maar veroorzaken ook aanzienlijke schade aan de installaties. In maart trok het AEB al aan de bel over dit probleem. Nu, vanwege de veiligheidsrisico’s en de hoge kosten, heeft het bedrijf besloten om actie te ondernemen. In samenwerking met de gemeente is er een inleverpremie van 10 euro ingesteld om mensen aan te moedigen hun gastanks in te leveren. De ingezamelde tanks worden vervolgens naar een andere verwerker in Zeeland gebracht voor recycling.

Contante betaling voor ingeleverde lachgastanks

Mark Hagoort, commissioning manager bij het AEB, legt uit: “We hebben dagelijks te maken met ontploffingen in onze installaties, ongeveer dertig keer per week. Dit dwingt ons om de hele ketel stil te leggen.” Voor elke ingeleverde lachgascilinder krijgen mensen tien euro in contanten, om de anonimiteit te waarborgen. “We weten niet zeker of dit initiatief een succes zal zijn, maar we geloven dat een inleverpunt kan werken, net zoals bij statiegeldblikjes”, zegt Hagoort.

Een tijdelijke oplossing in afwachting van overheidsinterventie

Hoewel het innemen van de tanks een tijdelijke oplossing is, benadrukt het AEB dat een duurzame oplossing van de overheid moet komen. Het bedrijf werkt samen met andere afvalverwerkers en de gemeente om dit probleem onder de aandacht te brengen bij de relevante ministeries.

De lachgastanks kunnen worden ingeleverd bij het inleverpunt van het AEB op de kruising van de Australiëhavenweg en de Aziëhavenweg in het Westelijk Havengebied. Dit kan van maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Het aanbod geldt alleen voor lege lachgastanks. Andere druktanks, slagroompatronen of containers worden niet geaccepteerd.

Plaats een reactie