Organisator Kwaku Festival: “Minder bezoekers, maar geen reden tot zorgen”

Hoewel het Kwaku Festival dit jaar te maken had met slecht weer en een lagere opkomst, is organisator Ivette Forster niet bezorgd over de toekomst van het evenement. Ze geeft echter wel aan dat er mogelijk aanpassingen nodig zijn voor de volgende editie, zoals een minder uitgebreide line-up, om de ticketprijzen betaalbaar te houden.

Terugloop in bezoekersaantallen

Forster bevestigde dat de opkomst dit jaar aanzienlijk lager was dan vorig jaar. “We zagen een daling van ongeveer 18,9 procent in het aantal bezoekers”, zegt ze. “We hadden al rekening gehouden met een daling van 15 procent, gezien het uitzonderlijk mooie weer tijdens de vorige editie.” Op de laatste dag van het festival kwamen er ongeveer 15.000 mensen, de helft van het aantal bezoekers van vorig jaar.

Financiële gevolgen nog onduidelijk

De financiële impact van de lagere opkomst is nog niet volledig bekend. “We hebben nog geen volledig beeld van de inkomsten uit consumpties. Ook moeten we nog beoordelen hoeveel schade het park en de tenten hebben opgelopen door het slechte weer”, legt Forster uit.

Keuzes voor de toekomst

Forster benadrukt dat ze niet bezorgd is over de toekomst van het Kwaku Festival, maar dat er wel beslissingen moeten worden genomen. “We staan op een kruispunt. We kunnen ervoor kiezen om de ticketprijzen zo laag mogelijk te houden, maar dat betekent wel dat we keuzes moeten maken in onze line-up.”

De stijgende kosten van het festival zijn de afgelopen jaren een punt van kritiek geweest. Het festival, dat traditioneel gezien een betaalbaar alternatief is voor een vakantie voor mensen met een kleiner budget, heeft de entreeprijs de afgelopen zomers steeds iets verhoogd.

Stijgende kosten onvermijdelijk

Volgens Forster is het onvermijdelijk dat de kosten van het festival stijgen. “Het is een utopie om te denken dat de prijzen niet zullen stijgen. Net als in de supermarkt, stijgen de prijzen overal door inflatie.”

Forster concludeert: “Het was een minder jaar, maar geen ramp”. Ze was aangenaam verrast dat er ondanks het slechte weer nog steeds 15.000 mensen naar het Nelson Mandelapark kwamen. “Gezien het weer was het nog behoorlijk druk. Dat is indrukwekkend voor een festival als Kwaku, dat niet afhankelijk is van voorverkoop. De meeste mensen kochten hun ticket op de dag zelf, wat ons aangenaam verraste.”

Plaats een reactie