Overheid test beveiliging havenbedrijf met ‘inbraken’

In een recente reeks ongebruikelijke ‘inbraken’ in het Noordzeekanaalgebied, waaronder de haven van Amsterdam, heeft de overheid de beveiliging van een bedrijf en de samenwerking tussen de douane en de politie op de proef gesteld. Het bedrijf, dat zich bezighoudt met de opslag en het overbrengen van zeecontainers op binnenvaartschepen, was zich niet bewust van de indringers.

De rol van het bedrijf in drugssmokkel

Volgens de douane kunnen bedrijven die zich bezighouden met zeecontainers onbedoeld een rol spelen in de drugssmokkel. Drugs en grondstoffen voor drugs kunnen ongemerkt in containers worden geplaatst of verwijderd. De containers waarmee het bedrijf werkt, zijn afkomstig uit onder andere Midden- en Zuid-Amerika en Azië.

De ‘inbraken’

De overheid voerde de ‘inbraken’ uit om de beveiliging van het bedrijf te testen. Het bedrijf was op de hoogte van de geplande test, maar wist niet wanneer deze zou plaatsvinden. De ‘inbrekers’ betraden het terrein de eerste keer door onder een hek door te kruipen en de tweede keer door vanaf een bootje op de kade te stappen. Beide keren merkte de beveiliging niets op.

Om ook de alertheid van de politie en douane te testen, werd er een derde, onaangekondigde keer het terrein betreden. Hoewel agenten, douanemedewerkers, een politiehelikopter en drugshonden werden opgeroepen, bleek de coördinatie tussen deze diensten verbetering nodig te hebben.

Reacties en maatregelen

De operationeel directeur van het bedrijf noemde de resultaten van de test ‘confronterend’, maar was blij dat de zwakke punten in de beveiliging aan het licht kwamen. Het bedrijf heeft aangekondigd maatregelen te nemen om de beveiliging te verbeteren. Ook de douane en de politie hebben afgesproken om hun samenwerking te verbeteren.

Zorgen over drugssmokkel via de haven

Hoewel de haven van Amsterdam vooral bekend staat om de opslag van benzine en cacao, zijn er groeiende zorgen over de rol van de haven in de internationale drugssmokkel. Uit recente cijfers blijkt dat de haven steeds vaker wordt gebruikt voor de invoer van cocaïne.

De politie, douane, marechaussee en andere partijen werken samen om ondermijning in de haven en het gehele Noordzeekanaalgebied tegen te gaan. Zo was het Westelijk Havengebied vorig jaar het toneel van een zogenaamde TFOC-actie, gericht op het bestrijden van georganiseerde misdaad.

Plaats een reactie