Partij voor de Dieren wil vissen in Amsterdam verbieden

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Amsterdam wil een einde maken aan de pachtovereenkomst tussen de gemeente en de Amsterdamse Hengelsport Vereniging. Dit zou betekenen dat vissen in de Amsterdamse wateren verboden wordt, een voorstel dat volgens sportvisser en schrijver Juul Steyn “desastreus” zou zijn voor de 15.000 Amsterdammers die vissen als hun favoriete hobby beschouwen.

De rol van de pachtovereenkomst

De huidige pachtovereenkomst geeft vissers niet alleen het recht om te vissen in de Amsterdamse wateren, maar legt hen ook een zorgplicht op voor het waterleven. Steyn, die tien jaar geleden naar Amsterdam verhuisde vanwege de hengelsport, staat regelmatig met zijn hengel langs het water bij de Stopera. “Voor mij is het de beleving van de natuur en het doorgronden van die onderwaterwereld”, legt hij uit.

De visie van de Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren wil echter dat de pachtovereenkomst, die eind dit jaar afloopt, niet wordt verlengd. Volgens Judith Krom van de PvdD is de algemene consensus onder wetenschappers dat vissen pijn ervaren en stress kunnen voelen. “Dan vinden we het onethisch om vissen nog langer met een haak in hun bek uit het water te trekken”, zegt ze. “Als je dit bij een hond zou doen, zou iedereen meteen boos worden”.

Reactie van de sportvissers

Steyn is het niet eens met deze visie en stelt dat het gebruik van een haak genuanceerder ligt. “Van al het kwade dat je onder water kunt tegenkomen is dat echt het minst erge”, zegt hij. Hij is ook boos dat de PvdD de zorgplicht en het beheer van het waterleven wil overdragen aan de gemeente. “Wij vissers, zijn de eerste die de vissen helpen als ze in nood zijn. Zo verplaatsen we ze naar zuurstofrijker water als dat nodig is”, legt hij uit.

Wat nu?

Op donderdag 7 september dient de Partij voor de Dieren een initiatiefvoorstel in om de afspraken met de Amsterdamse Hengelsport Vereniging te verbreken. Steyn vindt het idee dat 15.000 Amsterdamse vissers hun hobby kunnen verliezen verschrikkelijk en roept daarom alle sportvissers op om die donderdag naar de Stopera te komen.

Plaats een reactie