Recent bodemonderzoek heeft aangetoond dat er PFAS (per- en polyfluoralkylverbindingen) aanwezig is in de grond op de locatie van de Bijlmerramp. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de GGD. Ondanks de ontdekking van deze chemische stof, verzekert de gemeente de omwonenden dat er geen gevaar is voor hun gezondheid.
Onderzoek naar PFAS
Het onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS werd vorig jaar uitgevoerd op 12, 13 en 20 september. De focus lag voornamelijk op het opsporen van PFOS, een van de vele chemische stoffen die onder de verzamelnaam PFAS vallen. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de stof zich op een diepte van anderhalve meter in de bodem bevindt.
Geen gevaar voor omwonenden
Ondanks de aanwezigheid van PFAS in de grond, benadrukt de gemeente dat er geen gevaar is voor de omwonenden. In een brief aan de bewoners staat: “U kunt hier veilig wandelen, picknicken, sporten en spelen”. Ook het consumeren van voedsel uit de moestuinen in het gebied wordt als veilig beschouwd. Volgens het onderzoek zijn er geen maatregelen nodig om de bodem te reinigen.
Extra maatregelen bij Pa Sem brug
Hoewel er geen algemene schoonmaak nodig is, worden er wel maatregelen genomen om de bodem bij de naar Pa Sem vernoemde brug te reinigen. De gemeente stelt dat dit een manier is om extra respect te tonen voor het verdriet dat met deze plek verbonden is.
Verwarring rondom het onderzoek
De aankondiging van het onderzoek zorgde voor enige verwarring onder de omwonenden. Velen vroegen zich af waarom een dergelijk onderzoek niet direct na de ramp werd uitgevoerd. Lony Wesseling – Van der Kleij, die al jaren strijdt voor duidelijkheid rondom de ramp, uitte haar verbazing: “Ik was verbaasd dat er na bijna 31 jaar opeens een onderzoek gaat komen, terwijl we de eerste jaren na de ramp er zo bovenop hebben gezeten omdat iedereen hier dacht dat er giftige stoffen waren vrijgekomen”.