Politieke steun voor herbouw Paleis voor Volksvlijt

De bekende kunstenaar en televisiemaker Wim T. Schippers is niet langer de enige die pleit voor de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt, een iconisch tentoonstellingsgebouw dat in 1929 door brand werd verwoest. Politieke partijen zoals het CDA en de PvdA hebben zich nu ook achter dit idee geschaard, hoewel ze een andere locatie voor ogen hebben dan Schippers’ voorkeur, het Frederiksplein.

Herbouw op een nieuwe locatie

CDA-raadslid Diederik Boomsma ziet een braakliggend terrein naast metrostation Kraaiennest als de ideale plek voor de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt. Hij heeft een motie ingediend om het historische gebouw in Zuidoost te herstellen. “Wat is er nu mooier om het mooiste gebouw van Amsterdam híér neer te zetten?”, vraagt Boomsma zich af.

Combinatie met OBA Next

Boomsma ziet een kans om twee doelen tegelijk te bereiken. Het stadsbestuur heeft namelijk 36 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van OBA Next in Zuidoost, en nog eens 50 miljoen euro voor andere culturele voorzieningen in het stadsdeel. Boomsma en de PvdA stellen voor om te onderzoeken of een deel van dit budget kan worden gebruikt voor de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt, waarin de OBA vervolgens zou kunnen worden gehuisvest.

Strijd voor herbouw op originele locatie

Wim T. Schippers, die al bijna 25 jaar strijdt voor de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt, blijft echter vasthouden aan het Frederiksplein als de ideale locatie. “Omdat het hier altijd heeft gestaan”, aldus Schippers. Hoewel hij en Boomsma het niet eens zijn over de locatie, delen ze wel hetzelfde doel: de herbouw van het Paleis voor Volksvlijt. Schippers hoopt dat dit snel zal gebeuren: “Ik begin een beetje op leeftijd te raken en ik wil het zo graag nog zien.”

Plaats een reactie