Politieke verschuivingen in Amsterdam: Boomsma in gesprek met NSC

De politieke arena van Amsterdam is in beweging. Diederik Boomsma, de huidige fractievoorzitter van het CDA in de hoofdstad, is in gesprek met de nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC), opgericht door Pieter Omtzigt. Hoewel er nog geen definitieve beslissing is genomen, is de naam van Boomsma al enige tijd in verband gebracht met NSC.

Boomsma’s mogelijke overstap

Boomsma was de afgelopen weken minder bereikbaar voor de pers, wat vragen opriep over een mogelijke overstap naar NSC. Hij verklaart zijn afwezigheid door een vakantie in Indonesië. Over de speculaties rondom zijn politieke toekomst zegt hij: “Ik heb in de afgelopen jaren goed samengewerkt met Pieter Omtzigt. Ons programma heet ook ‘nieuw sociaal contract’. Ik ben in de verleiding, maar ik weet nog niet wat ik ga doen.”

Andere politieke verschuivingen

Naast Boomsma zijn er nog meer mogelijke verschuivingen in de Amsterdamse politiek. Claire Martens, VVD-fractievoorzitter, zou zeer waarschijnlijk overstappen. Haar positie op de landelijke lijst wordt binnenkort bekendgemaakt. Daarnaast staat Annabel Nanninga, Ja21-fractievoorzitter in Amsterdam, op de tweede plek in Den Haag. Juliet Broersen, fractievoorzitter van Volt, wordt mogelijk de lijsttrekker bij de Europese verkiezingen volgend jaar.

Reactie Broersen

Broersen reageert op de kritiek over haar mogelijke vroege overstap: “Ik kan me voorstellen dat mensen daar vragen bij hebben. Daarom is het goed dat we dit gesprek nu voeren. We zijn een kleine partij en hebben weinig mensen met politieke ervaring.”

Terugkeer Veldhuyzen

Niet alleen zijn er mogelijke vertrekkers, er zijn ook terugkeerders. Jazie Veldhuyzen neemt na een jaar afwezigheid zijn zetel weer in. Samen met raadslid Ahmadi heeft hij zich afgesplitst van Bij1. “We hebben er zin in. Wij willen weer de linkse waakhond van Amsterdam zijn,” zegt Veldhuyzen.

Politieke agenda

De politieke agenda van Amsterdam vult zich alweer. Woningbouwwethouder Van Dantzig (D66) komt snel met beleid voor volgend jaar. Hij belooft zich in te zetten voor betaalbare woningen in de stad, zelfs als dat betekent dat hij dag en nacht moet werken.

Plaats een reactie