Hoewel het Nationaal Slavernijmuseum naar verwachting pas in 2030 zijn deuren opent, kunnen geïnteresseerden alvast een glimp opvangen van wat er te wachten staat. Een pop-up tentoonstelling, die vanaf morgen te zien is, biedt een voorproefje van de inhoud van het toekomstige museum.
Verzet tegen slavernij
De tijdelijke expositie, gehuisvest in het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam Oost, belicht het verzet tegen slavernij. De focus ligt op de verhalen van Nederlandse en Amsterdamse voorvechters van de afschaffing van de slavernij. Bezoekers kunnen zich verdiepen in boeken, brieven, kranten en een film die een beeld schetsen van het leven in slavernij. “Het is een klein deel van de tentoonstelling”, zegt Peggy Brandon, kwartiermaker van het Nationaal Slavernijmuseum. “Maar het laat vooral zien wie er in verzet kwamen. Wie zei er: ‘zo wil ik niet’?”
De brieven van Frits Moquette
Een van de personen die zich verzette tegen slavernij was de 17-jarige Frits Moquette. Zijn vader vertrok toen hij drie jaar oud was naar Suriname om daar te werken. Hij schreef brieven aan zijn vrouw over de gruwelijkheden die hij daar zag, waaronder een peuter die zweepslagen kreeg en een moeder die werd afgeranseld. Drie maanden na aankomst in Suriname overleed Frits’ vader.
Jaren later, rond 1850, las Frits deze brieven en het boek ‘De hut van oom Tom’, over een tot slaaf gemaakte man. Dit inspireerde hem om in verzet te komen. Samen met zijn vrienden richtte hij het Jongelings Genootschap ter Afschaffing der Slavernij op. Ze schreven brieven aan de regering en probeerden mensen te overtuigen van hun ideologie. Frits zag slavernij als een ‘staatkundige fout, een belediging voor de mens en een zonde voor God’.
De brieven van Frits’ vader zijn te zien op de tentoonstelling. “Iemand heeft voor ons onderzoek gedaan en kwam uit bij zijn familie. Die hadden nog archiefstukken liggen, maar wisten zelf de geschiedenis niet. Het is mooi om die geschiedenis terug te kunnen geven”, zegt Brandon.
De toekomst van het Nationaal Slavernijmuseum
De plannen voor het Nationaal Slavernijmuseum, dat gepland staat op de Kop van Java, liggen momenteel bij de gemeente en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Onderdeel daarvan is dat we nu alvast oefenen en laten zien wat het zou kunnen worden”, zegt Brandon. “Dit is de eerste versie.”