Rechter beslist in conflict over renovatie sociale huurwoningen

Een geschil over de renovatie van een blok sociale huurwoningen in de Marnixstraat in het centrum van de stad is onlangs beslecht door de kantonrechter. De huurder had bezwaar tegen de voorgestelde renovatieplannen, maar de rechter heeft de woningcorporatie in het gelijk gesteld.

De renovatieplannen

De huurder, die een woning op de eerste verdieping en een berging op de vierde verdieping huurt, was het niet eens met de renovatieplannen van woningcorporatie Ymere. Deze plannen, die al sinds 2016 in de maak waren, omvatten onder andere het vervangen van meerdere bergingen door woningen en het verduurzamen van de bestaande woningen. Dit laatste zou gebeuren door middel van isolerende voorzetwanden, nieuwe CV-combiketels en mechanische ventilatie.

De bezwaren van de huurder

De huurder had verschillende bezwaren tegen deze plannen. Hij wilde niet dat zijn berging op de zolderverdieping zou worden omgezet in een extra woning. Daarnaast pleitte hij voor vloerverwarming in plaats van een CV-ketel met radiatoren en wilde hij een groen dakterras. Ymere verzocht de huurder om mee te werken aan de renovatie en stapte naar de kantonrechter toen hij weigerde.

De uitspraak van de rechter

De rechter oordeelde dat het belang van Ymere zwaarder woog dan dat van de huurder. Zo was het volgens de rechter onzeker of de huurder daadwerkelijk hinder zou ondervinden van de nieuwe bewoner op de zolderverdieping. Bovendien wees de rechter op het huidige tekort aan woningen.

De rechter merkte ook op dat de voorgestelde verduurzaming, ondanks het behoud van de CV-ketel, zou resulteren in een woning met energielabel A of B. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting had eerder aangegeven dat monumenten en appartementen niet verplicht zijn om een warmtepomp te installeren en dat vloerverwarming aanzienlijk duurder zou zijn. De rechter concludeerde dat de wens van de huurder voor verdere verduurzaming begrijpelijk was, maar dat dit het voorstel van Ymere niet onredelijk maakte.

De gevolgen van de uitspraak

Als gevolg van de uitspraak van de rechter moet de huurder nu meewerken aan de renovatiewerkzaamheden, bijvoorbeeld door bouwvakkers toegang te verlenen tot zijn woning. De rechter achtte een gedwongen ontruiming niet nodig, aangezien de huurder had beloofd mee te werken als de rechter hem in het ongelijk zou stellen. De renovatiewerkzaamheden zullen naar verwachting twee jaar duren. In die tijd kunnen de bewoners tegen hetzelfde huurbedrag in een zogenaamde wisselwoning verblijven.

Plaats een reactie