Rechter handhaaft verbod op touringcars in Amsterdamse Centrumring

De beslissing van de gemeente Amsterdam om vanaf begin volgend jaar touringcars te verbieden binnen de Centrumring (S100) blijft van kracht. Dit werd deze week bevestigd door de voorzieningenrechter, ondanks protesten van rondvaartbedrijven.

Bezwaren van rondvaartbedrijven

Rondvaartbedrijven hadden bezwaar gemaakt tegen het besluit, omdat ze samenwerken met binnen- en buitenlandse touroperators die rondvaarten in Amsterdam aanbieden als onderdeel van hun reisprogramma. Deze toeristen worden met touringcars naar de stad gebracht. De bedrijven zijn nu al bezig met de planning voor het toeristenseizoen van volgend jaar en geven aan dat ze de touroperators geen duidelijkheid kunnen geven over de locatie, tijd en het aantal beschikbare boten voor rondvaarten.

Zorgen over alternatieve locaties

De rondvaartbedrijven maken zich zorgen over de alternatieve op- en overstaplocaties, zoals TTR Zouthaven. Deze zouden nog niet volledig operationeel zijn en de capaciteit zou onvoldoende zijn om het grote aantal touringcars en rondvaartboten in het hoogseizoen te kunnen verwerken. Ze vrezen voor chaotische en gevaarlijke situaties en denken dat ze in een nadelige concurrentiepositie terecht zullen komen ten opzichte van reders die minder worden getroffen door het verbod.

Reactie van de gemeente

De gemeente betwist dat de alternatieve locaties niet beschikbaar zouden zijn. Volgens hen kan TTR Zouthaven nu al gebruikt worden en komt er vanaf september een tweede locatie bij. Uit onderzoek zou blijken dat de capaciteitsproblemen voor minstens 95 procent kunnen worden opgevangen. De gemeente stelt dat ze haar beloftes heeft waargemaakt en dat het nu aan de rondvaartbedrijven is om met werkbare oplossingen te komen.

Oordeel van de rechter

De voorzieningenrechter oordeelde dat er geen bewijs is dat de situatie aan het begin van het toeristenseizoen in 2024 ontoereikend zal zijn voor de rederijen en voor chaos zal zorgen. De rechter stelde ook dat er geen toezeggingen zijn gedaan door de gemeente die verder gaan dan het realiseren van de alternatieven die nu al zijn gedaan.

Redenen voor het verbod

De gemeente heeft het verbod ingesteld om de kwetsbare bruggen en kades in de binnenstad te beschermen, de luchtkwaliteit te verbeteren en overlast voor bewoners te verminderen. Het was oorspronkelijk de bedoeling om zware touringbussen al vanaf 1 januari 2023 uit de binnenstad te weren, maar de maatregel werd uitgesteld omdat andere parkeerlocaties toen nog niet klaar waren. De meeste touringcarbedrijven waren echter al voorbereid op deze verandering.

Plaats een reactie