Recordaantal vacatures in IT-sector: Amsterdammers delen omscholing ervaringen

Structurele personeelstekorten in IT-beroepen

De digitalisering van de samenleving heeft geleid tot een recordaantal openstaande vacatures in de IT-sector. Meer dan de helft van de IT-beroepen kampt met structurele personeelstekorten. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer mensen de overstap maken naar de IT-sector, aangetrokken door de carrièremogelijkheden en de vraag naar gekwalificeerd personeel. In het programma SWITCH Verborgen digitalent delen Amsterdammers hun ervaringen met het omscholen tot IT-professionals.

Lisette’s omscholing tot IT-professional

Eén van de deelnemers aan het programma is Lisette, die besloot het roer om te gooien en zich te laten omscholen tot IT-professional. De overstap maken was geen gemakkelijke beslissing voor haar. “Sommige mensen hebben echt een passie vanuit vroeger al. Dat heb ik persoonlijk nooit heel erg gehad. Ik heb wel verschillende studies geprobeerd, en iedere keer dacht ik toch: dit is het echt niet.”

Na veel reizen en korte banen besefte Lisette dat ze behoefte had aan stabiliteit en koos ze uiteindelijk voor een carrière in de IT. “Had ik dit nou maar veel eerder gedaan,” zegt ze nu. De omscholing heeft haar leven veranderd en ze is nu gelukkig met haar keuze voor de IT-sector.

De voordelen van een carrière in de IT

De IT-sector biedt veel voordelen voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe carrière. Naast de vele openstaande vacatures en de carrièremogelijkheden, biedt de sector ook een hoge mate van flexibiliteit en de mogelijkheid om te werken in verschillende industrieën. Bovendien zijn er veel opleidingsmogelijkheden en cursussen beschikbaar om mensen te helpen bij het maken van de overstap naar de IT-sector.

De uitdagingen van omscholing

Omscholing tot IT-professional kan een uitdagend proces zijn, vooral voor mensen die geen eerdere ervaring hebben met technologie of programmeren. Het vergt tijd, inzet en doorzettingsvermogen om de benodigde vaardigheden te leren en succesvol te zijn in de IT-sector. Echter, de groeiende vraag naar IT-professionals en de vele carrièremogelijkheden maken het een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en een stabiele carrière.

De toekomst van de IT-sector

De IT-sector zal naar verwachting blijven groeien in de komende jaren, met een toenemende vraag naar gekwalificeerd personeel. Dit biedt kansen voor mensen die overwegen om zich te laten omscholen tot IT-professionals. Het delen van ervaringen, zoals die van Lisette, kan anderen inspireren om de overstap te maken en bij te dragen aan het oplossen van de personeelstekorten in de IT-sector.

Plaats een reactie