Regiezitting over moord Peter R. de Vries in De Bunker

In de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp worden vandaag en morgen cruciale stappen gezet in het proces rond de moord op de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries. Zowel de vermeende opdrachtgevers als de vermeende uitvoerders van de moord staan terecht. Het Openbaar Ministerie (OM) legt de nadruk op de mogelijke betrokkenheid van de verdachten bij een criminele organisatie.

Samenvoeging van processen

In eerste instantie waren er twee afzonderlijke processen, maar vorig jaar werd besloten om beide strafzaken gelijktijdig te behandelen. De zittingsdagen beginnen om 9.30 uur. De keuze voor de rechtbank in Osdorp is gemaakt vanwege het grote aantal verdachten, negen in totaal, en de beschikbare ruimte in de zittingszaal. Tijdens de zitting wordt de inhoudelijke behandeling, die later zal plaatsvinden, voorbereid.

Vorig jaar vond er al een inhoudelijke behandeling plaats tegen de vermoedelijke schutter Delano G. en de vermoedelijke chauffeur Kamil E. Het OM eiste levenslang tegen beide verdachten. Er werd echter geen uitspraak gedaan, mede doordat een van de rechters naar het buitenland verhuisde. Later werden er nieuwe verdachten gearresteerd.

Update van het Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) zal vandaag een update geven over de voortgang van het onderzoek. Er hebben meerdere verhoren plaatsgevonden, waaronder een met een man die via een van de Poolse verdachten informatie over de zaak zou hebben gekregen en mogelijk meer weet over het criminele netwerk achter de moord.

Het OM legt de nadruk op de betrokkenheid van acht van de verdachten bij een criminele organisatie. Naast het plannen en uitvoeren van de moord op De Vries, wordt de groep ook verdacht van het ernstig mishandelen van de ex-zwager van Ridouan Taghi twee maanden voor de moord. Bovendien zouden twee van de verdachten een maand na de moord op De Vries betrokken zijn geweest bij een andere geplande liquidatie, die uiteindelijk om onbekende redenen niet doorging.

Een mogelijke tiende verdachte is uiteindelijk niet vervolgd. De man was moeilijk te vinden, maar werd na een melding van overlast opgespoord. Zijn verklaringen kwamen echter niet voldoende overeen met het onderzoek om tot vervolging over te gaan.

Plaats een reactie